Annonse
Sykepleiermangelen er universitetenes ansvar alene. 13.000 personer sto i kø for å få studieplasser innen sykepleie i fjor, men fikk ikke plass fordi universitetene ikke evner å prioritere de studiene arbeidslivet har behov for, skriver Frps Åshild Bruun-Gundersen. Foto: Scanpix

Farlig og akutt mangel på sykepleiere - hva gjør du med det, rektor Husebekk?

Universitetene og høgskolenes manglende prioriteringer vil føre til at vi ifølge SSB mangler 28 000 sykepleiere om bare 15 år. Vi ser at universitetet rett og slett ikke tar ansvar for å utdanne den kompetansen samfunnet trenger. Derfor utfordrer jeg rektor Anne Husebekk på hva hun vil gjøre for å øke antallet studieplasser for sykepleiere ved Norges arktiske universitet.

For sykepleiermangelen er universitetenes ansvar alene. 13.000 personer sto i kø for å få studieplasser innen sykepleie i fjor, men fikk ikke plass fordi universitetene ikke evner å prioritere de studiene arbeidslivet har behov for. Hadde alle studenter med sykepleie som førstevalg fått plass, kunne vi utdannet over tre ganger så mange sykepleiere. Det er med andre ord ikke mangel på engasjerte mennesker som ønsker å gjøre en forskjell i helsesektoren, men mangel på vilje hos universitetene og høgskolene til å tilby riktige studieplasser.

Når universiteter ikke prioritere studieplasser etter det som er arbeidslivets behov, sitter skattebetalerne igjen med en trippelregning. Du må betale for både dyre studieplasser, overkvalifisert arbeidsledighet og for at helsevesenet vil mangle kompetanse.

Fremskrittspartiet mener vi bare har to valg: enten prioriterer universitetene flere studieplasser innen helseutdanning, eller så må universitetene tvinges til dette. Det er et viktig prinsipp at universitetene er uavhengige, og i utgangspunktet selv skal bestemme hvilket faglig tilbud de vil tilby. Men om viktige samfunnsbehov som grunnleggende helsehjelp settes i spill, kan universitetene risikere å sette seg i en posisjon der politikerne ikke har noe annet valg enn å gripe inn. Jeg kan ikke sitte og se på at universitetene utdanner unge folk rett ut i arbeidsledighet, mens arbeidslivet skriker etter kompetanse i helsesektoren.

Vil du sørge for at Norges arktiske universitet tar ansvar, rektor Husebekk?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse