Annonse

Farlig debattklima

Det er farlig når aksjonister opphøyer seg selv til talsmenn for det sanne folket, og mennesker med andre meninger blir stemplet som forrædere.

Diskusjonen på sosiale medier om sammenslåingen mellom Troms og Finnmark reiser viktige spørsmål ved hvordan vi snakker om og til hverandre, og de langsiktige effektene av et brutalt debattklima. Både Porsanger-ordfører Aina Borch og Stortingsrepresentant Inga Lill Olsen har levert viktige refleksjoner om dette.

Finnmark er befolket av mennesker med stolthet over historien, kulturen og storslått natur. Vi har blitt glade i et Finnmark som viser raushet og storsinn, humor og selvironi. Men organisasjonen «For Finnmark» har gjennom sin kampanje ført debatten inn på et blindspor som er alt annet enn varm og inkluderende.

Tonen i debatten har blitt iskald og ekskluderende. Man ser en sterk vilje til å sjikanere annerledes tenkende. Minst like faretruende er det at organisasjonen For Finnmark har opphøyd seg selv til det sanne folket, og gjør seg til talsmenn for en slags autentisk folkevilje.

Dette er, sammen med stemplingen av meningsmotstandere som quislinger, svikere og forrædere, helt ødeleggende for det frie ordskiftet som tilhører et demokrati. Mange har blitt redde for å uttrykke sin mening. Vi ser også en økende forakt for redaktørstyrte medier som ikke bekrefter egen oppfatning.

Man må saktens kunne spørre seg hvordan noe så trivielt som en administrativ sammenslåing av to fylkeskommuner nesten uten makt, kan få  folk til å gå helt av skaftet og tro at deres identitet blir borte, og hva verre er; utløse et debattklima som fører til sterk polarisering og fiendskap i vår egen landsdel.

I dag er det blant annet en facebook-side som danner det nasjonale fotavtrykket fra Finnmark. Vi tror dessverre at den mørke tonen og utskjellingen av annerledes tenkende i dette universet, har vært kontraproduktivt for Finnmark.

Denne offentligheten har ikke fremmet Finnmarks interesser, men tvert imot vært til skade. Det har trolig også påvirket synet på Finnmark, og ikke minst Finnmark sine relasjoner til de nære omgivelsene.  

Det er et tankekors for å si det mildt, med den aggresjonen vi ser mot avvikende oppfatninger, at Finnmark var arnestedet for de store perspektivene med tanke på handel, det grenseløse Nordkalotten, og vennlig menneskelig samkvem som Pomorhandelen og Barentssamarbeidet.

En av de tingene vi er stolte over i Norge, er at vi ikke vil ha en samtale der det finnes bare ett svar, der det ikke finner noen rom for nyanser, der du enten er med eller mot. 

Men i sammenslåingsdebatten, ikke minst de siste dagers angrep på tillitsvalgte i Finnmark Ap, har man til de grader overskredet en terskel for hvordan man synes det er akseptabelt å karakterisere andre mennesker.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse