Annonse

Farlig lett på avtrekkeren

Regjeringa, på sin side, har varslet at de kan gå inn for å la den enkelte politimester bestemme om det skal være generell bevæpning. Det høres ut som en måte å slippe å ta ansvar på.

Det måtte komme: Antiterroraksjonen er så vidt over før leder i Politiets Fellesforbund (PF), Sigve Bolstad rykker ut og krever full bevæpning av politiet.

Dels viser han til terrortrusselen, men også at Oslo politidistrikt meldte at kriminaliteten stupte helga etter at mer væpnet politi ble sendt ut i gatene.

At kriminaliteten avtok, skyldes selvsagt økt tilstedeværelse.

At våpnene hadde noe med det å gjøre, finnes det overhodet ikke belegg for.

Bolstad sier til Klassekampen at det handler om trygghet i samfunnet. Jo mer politiet trener med våpen, jo mer sikker blir man.

Vi må formode at treningen uansett ikke skal skje mot publikum, så da er det vel bare å trene i vei.

Politiforbundet har i flere år jobbet for generell bevæpning av politiet, til tross for at representanter for 22 av 27 politimestre så sent som sist høst sa nei til slik bevæpning i en undersøkelse gjort av NRK.

Ingen var for.

PFs landsmøte i 2012 klarte man å få 71 delegater til å stemme for generell bevæpning, 53 var mot.

Det står i kontrast til undersøkelsen PF selv tok initiativet til i 2011. Av 3631 spurte i politiets innsatspersonell, ønsket kun 20 prosent generell bevæpning, 60 prosent var mot.

Størst flertall for full bevæpning er det ved Grønland politistasjon i Oslo, der hvert fjerde ran i Norge begås.

Vi lever på mange måter i et mer brutalisert samfunn, der det dessverre er slik at politiet noen ganger må bruke våpen.

Det kan de gjøre i dag under de nye reglene om framskutt lagring, der våpen oppbevares innelåst i alle patruljebiler.

Å tro at generell bevæpning i seg selv skal hindre at politifolk blir skadet, er i beste fall naivt.

Som forsker Johannes Knutsson ved Politihøyskolen peker på, løsner politiet i Sverige skudd seks ganger så ofte som deres norske kolleger.

Det fører til at noen blir skutt i skuddveksling med politiet tre ganger så ofte som i Norge. Det høres ikke særlig beroligende ut.

Regjeringa, på sin side, har varslet at de kan gå inn for å la den enkelte politimester bestemme om det skal være generell bevæpning.

Det høres ut som en måte å slippe å ta ansvar på.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse