Annonse
BLOMSTER OG STØTTE: Fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) opererer i tospann med organisasjonen For Finnmark. Her får hun blomster og en støtteerklæring overrakt fra Randi Karlstrøm, en av frontfigurene i For Finnmark. Foto: Finnmark Dagblad

Dyrking av utenforskap

Dyrking av utenforskap og angrep på det liberale demokratiet er farlig både for Finnmark og Norge.

Sett fra sør virker det som viljen til å dyrke utenforskap blir sterkere jo lenger nord man kommer. Spørsmålet er om det er her vi ønsker at den politiske kompetansen og verktøykisten i Nord-Norge skal være forankret.

Nå er tapsfortellingen dyrket så lenge og med så stor kraft, at sterke stemmer i andre deler av landet ber om at Finnmark settes under statlig administrasjon.

Javisst er regionreformen preget av dårlig politisk håndtverk. Men Finnmark Ap er ikke en gang spørrende til om reformen som sådan kan bidra til noe positivt, til tross for at Ap på sitt siste landsmøte har programfestet at «sterkere regioner bør overta flere oppgaver innen samferdsel, utdanning, forskning, næringsutvikling og miljø».

Den kategoriske avfeiingen av slike resonnementer og dyrkingen av identitet og utenforskap, er en politikerkompetanse som burde tilhøre fortiden. At disse tankemåtene fortsatt har sterk definisjonsmakt, er ikke til innbyggernes fordel.

Arbeiderpartiets strategi i Finnmark følger to hovedspor; å nekte og fornekte. Det kan i verste fall tolkes inn i en kontekst som del av det angrepet vi ser mot det moderne liberale demokratiet, i mange land og i mange fasonger.

Polarisering og angrepene på pressen er en del av dette bildet. Pressen blir ikke oppfattet som relevant om den ikke sier det man ønsker å høre.

Like ille er det at det nå er skapt et uheldig bilde i norsk offentlighet av at Nord-Norge ikke respekterer institusjonelle rammer og normer for hvordan våre demokratiske beslutningsprosesser skal fungere.

Det kan godt hende det er klokt å oppheve sammenslåingen mellom Troms og Finnmark etter neste stortingsvalg i 2021. Og det vil det jo være full anledning til. Tradisjonelt er det slik politikk fungerer. Man respekterer spillereglene og tar omkampen ved neste mulighet.

Det som er farlig, er å heve seg over spilleregler, og gjennom en kombinasjon av populisme og opportunisme bruke en folkeavstemning som verktøy for å ødelegge logikken til det representative demokratiet. 

Å boikotte beslutningsprosesser er også et eksempel på hvordan organiseringen av demokratiske ordninger bare settes til side når det passer egne interesser. Når man nekter å forholde seg til landets lovgivende forsamling, og kun anerkjenner vedtak i eget fylkesting, da burde man i Finnmark Ap forstå at man er i ferd med å melde seg ut av Norge.

Man kan gjerne mene at Stortinget må snu, og det er legitimt å arbeide for å endre sammenslåingen. Det er når man hever seg over eller ikke respekterer styresettet i Norge – og når det skjer uten en prinsippiell debatt om dette – at vi er på ville veier.

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse