Annonse
I GAZA: Mads Gilbert på Shifa-sykehuset i Gaza under den israelske bombingen av byen i 2009.

Den farlige Mads Gilbert

Dessverre skaper Israels neglisjering av menneskerettigheter og krigens lover nye terrorister hver eneste dag. De skader sin egen sak hundre ganger mer effektivt enn Mads Gilbert noen gang ville være i stand til å gjøre.

Det er relativt uforståelig at Israel ikke forstår hvor mange av deres handlinger og holdninger som svekker landet i det internasjonale opinionen.

Hvis det er noe israelske myndigheter er spesialister på, så er det å skyte seg selv og landet de styrer, i foten. Meldingen om at Israel nekter Tromsø-legen Mads Gilbert innreise i Gaza, er nok et slikt selvpåført skuddsår i landets omdømme internasjonalt. Når det angis at årsaken er «sikkerhetsgrunner», blir innreisenekten stilt i om mulig et enda dårligere lys.

Mads Gilbert er en helsearbeider som i flere tiår har gjort tjeneste i de palestinske områdene, som lege. Bortsett fra å arbeide med å redde liv og lemmer på krigsskadde mennesker, har han brukt sin ytringsfrihet til å fortelle hvordan han opplever krigen mellom israelere og palestinere.

Hadde Gilbert utover dette drevet med andre aktiviteter i de palestinske områdene og i Libanon, der han kom midt oppi massakrene i Sabra og Shatila, hadde det utmerkede israelske etterretningsvesenet for lengst dokumentert hvilken sikkerhetsrisiko han er, og høyst sannsynlig arrestert ham og utvist ham for evig og alltid.

Argumentet om sikkerhetsårsaker er så gjennomsiktig at det er pinlig. Det er Gilberts ytringsfrihet de prøver å kneble, og ingenting annet. De har i virkeligheten ikke noe på ham og må lyve for å rettferdiggjøre innreiseforbudet.

Det tjener Israel til liten ære og det gir landets mange motstandere ytterligere argumenter for at Israel bryter menneskerettighetene og internasjonal lov.

Israel har en legitim rett til å forsvare seg selv og sine innbyggere. Men landet har ingen, verken guddommelig eller menneskeskapt rett til å ta alle midler de rår over i bruk i en uproporsjonal krigføring mot det palestinske folket.

Dessverre skaper Israels neglisjering av menneskerettigheter og krigens lover nye terrorister hver eneste dag. De skader sin egen sak hundre ganger mer effektivt enn Mads Gilbert noen gang ville være i stand til å gjøre.

Det er relativt uforståelig at Israel ikke forstår hvor mange av deres handlinger og holdninger som svekker landet i det internasjonale opinionen. Innreisenekten i Gilberts tilfelle, er bare én av mange små og store hendelser som får flere og flere til å snu ryggen til Israel. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse