Annonse
Jeg gidder ikke lenger låne øre til en radiokringkaster som til de grader har solgt sin sjel og kastet sin troverdighet på båten ved å tvangsmessig overbevise folk om at det er så bra med DAB+, skriver Agnes Bjørge - som dermed varsler avskjed med NRKs Morten Kræmer (bildet) og de andre i en radiokanal som har gitt henne mange trivelige stunder. Foto: NRK Troms

Takk for følget, Morten - snart er det slutt!

Vi går over til en utgående og faktisk gammeldags teknologi, som eneste land i Europa! Alle andre beholder FM-nettet og noen bygger det til og med ut.

Jeg skal sprenge ballongen med én gang; jeg er på avvenning. På audiovisuell detox. Jeg skal slutte å høre på NRK Radio.

Det er ikke enkelt. NRK har vært meg en kjær følgesvenn i årevis. Det blir en tung avskjed, men desto mer nødvendig.

Så Morten Kræmer og Egil Jens Pettersen, takk for trivelige morgener og ettermiddager. Nå er det snart ugjenkallelig slutt, om ingen på Løvebakken finner på å ta til vett før desember er omme.

Jeg har hatt god tid til å forberede meg, Troms er tross alt av de siste i Norge som blir fratatt muligheten til å lytte til radio via FM.

Jeg har for så vidt skrevet om dette før, så jeg skal ikke gjenta utgreiinger om dårlige teknologiske og samfunnsmessige utredninger, mistenkelige økonomiske koblinger, kunnskapsløse politikere, dårlig og flat lydkvalitet, fordyrende og dårlige dubbe-ditter som trykkes nedover lytterne eller søppelberg av FM-radioer som noen så genialt har foreslått at vi sender til Afrika!

Jeg skal heller si noe om hvorfor jeg velger å endelig gravlegge min lytterkarriere i NRK.

Det handler egentlig ikke om at jeg ikke har råd til å kjøpe meg en ny DAB-radio (eller 5) eller at jeg ikke får til å ekspedere et adapter i bilen (sjøl om dette er sikkerhetsmessig meget betenkelig!).

Det handler om omdømmetap.

Jeg gidder ikke lenger låne øre til en radiokringkaster som til de grader har solgt sin sjel og kastet sin troverdighet på båten ved å tvangsmessig overbevise folk om at det er så bra med DAB+! Jeg orker ikke lengere å høre på håpløse argumentasjonsrekker med babyliknede språkbruk som prøver å fordumme helt vanlige, oppegående mennesker!

Jeg kan faktisk ikke lytte til en radioformidler som i årevis har prøvd å overbevise folk om at vi må forberede oss til det «store, teknologiske byttet» som skal revolusjonere vår radio-hverdag. Noe som både vi og NRK selv vet er bare tull! Vi går over til en utgående og faktisk gammeldags teknologi, som eneste land i Europa! Alle andre beholder FM-nettet og noen bygger det til og med ut, fordi det er et sikkert og -ja, faktisk et høyst moderne kommunikasjonssystem. Vi har faktisk en radiokringkaster som snakker varmt for nedbygging av teknologisk infrastruktur og forringing av landets beredskap. Jeg gidder knapt nevne situasjonen på Flisa for noen uker siden, der DAB-nettet falt ut. Dette føyer seg bare inn i en tragisk rekke av utfall som absolutt burde få noen i Stortingets korridorer til å tenke om igjen.

Så mange flere kanaler, hører jeg? Ja, kanskje for dere som bor i tettbygde strøk! Jeg, som bor i distriktet mister blant annet Radio Norge og P4. Disse kanalene er riktig nok av og til litt skurrende på FM i mitt område, men jeg får dem tross alt inn! På DABen i bilen kommer de ikke opp på kanal-lista! Og kom ikke halvt hånlig å si at jeg ikke har oppdatert DAB-radioen, for det har jeg gjort! Opptil flere ganger! Jeg har til og med ringt radio.no, for de kan jo hjelpe oss med alt. Da vedkommende i infotelefonen skjønte at han likevel ikke kunne hjelpe meg, at jeg faktisk ikke kom til å få inn alle nye, fantastiske kanaler, var kommentaren, «Du hadde jo ikke så god dekning før, heller (..)» (!) Så jeg skal faktisk ta til takke med et dårligere radio-tilbud enn det jeg har hatt?! Snakk om teknologisk framskritt!

Hva DAB-radioen i bilen angår (den fulgte dessverre med på kjøpet), kommer jeg i ren stahet til å terminere den. Jeg har fått nok. NRK er, i mine ører, ikke troverdig lengere og jeg velger å lytte til andre kanaler. Jeg har dessuten ikke behov for flere meningsløse NRK-varianter, med utallige plusser og ensartet kakofoni! Det mye bra på nett som kan lastes ned, via eksempelvis mobiltelefonen. Det kan til og med hende jeg begynner å høre, via nett, på lokalradioer landet rundt som enda sender via FM! Med en helt vanlig kabel kan mobilen faktisk kobles til den gode (gamle) Tivoliradioen på kjøkkenet. Det at man kan lytte via nett og podcast har NRK forøvrig unngått å nevne, inntil helt i det siste. - For alle må jo selvfølgelig være «beredt for det store teknologiske skiftet» og investere i nye DAB+ -radioer!

Ja, det er tungt. Jeg kommer til å få abstinenser og jeg kommer til å få tilbakefall. Jeg ser også selvfølgelig at min stahet kan virke håpløst rigid på noen. Men når jeg har tatt valget med å kvitte meg med noe jeg mener ikke er bra for meg, så skal jeg nok klare å stå i det.

Så, - farvel, Norgesglasset. Farvel, Ekko. Vår avskjed er nær. Med mindre noen tar til vett og drar i brekket. Det er, som kjent, ingen skam å snu. Eller?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse