Annonse
- Bekjemp fattigdommen: Beskjeden fra denne gjengen er klar. Fra venstre Tormod Eilertsen Slettvold, Jenny Skjånes Johansen, Kjersti-Marie Lægdene og Ann Karina Sogge. Foto: Silje Solstad

Fattigdom - et farlig bål i samfunnet

Det blir stadig flere barn i Tromsø som lever i lavinntektsfamilier. I 2010 levde 4,3 prosent av barn i Tromsø i permanent lavinntektsfamilier – som den gang talte 650 barn. I 2013 var tallet økt til 5,4 prosent og i 2015 viste samme tallet 6,1 prosent.

Det er altså flere hundre barn i Tromsø som i dag lever på utsiden av det sosiale samholdet som ofte krever innsats i form av penger: Barneidrett, bursdager og ferier.

Barnefattigdommen har blitt et politisk begrep som dukker opp med jevne mellomrom, og spesielt under valgkampen. Det har likevel fått lite oppmerksomhet i årets valg – til tross for at barnefattigdommen har økt jevnt siden 2001. Politikere ønsker bukt med fattigdommen, men de gjør lite med det.

Man kan diskutere politiske tiltak som flere stønadsformer, bostøtte og aktivitetskort. De to største strukturelle hindringene for å overkomme fattigdom er likevel følgende: Arbeid og bolig.

Boligmarkedet i Tromsø er i ferd med å nå groteske prisnivåer. Allerede vet vi at familier som har ønsket å bo i Tromsø, har flyttet her fra på grunn av prisene. Og vi ser en konsentrasjon av dyre eneboliger med adgang til flotte fellesarealer som turløyper, fotballbaner og tufteparker på enkelte steder i Tromsø, mens de billigste boligene er på fastlandet og langt ute på Kvaløya der infrastrukturen er dårligere.

På den andre siden er adgangen til arbeidsmarkedet for dem som først faller utenfor i beste fall anstrengende. Personer med andre kulturelle bakgrunner enn norsk sliter med å få seg arbeid, personer med psykiske eller fysiske helseutfordringer sliter på samme måte, og det blir stadig flere unge arbeidsledige.

Hvis vi ikke tar grep om fattigdommen og arbeidsløsheten vil vi skape et todelt samfunn. Økt innvandring uten god integrering og yrkesdeltakelse, kan bidra til å øke ulikhetene dramatisk og skape en ny permanent underklasse. Det er et farlig bål for samfunnet, sier Kirkens bymisjons leder Ann Karina Sogge til Nordlys i forbindelse med en fattigdomsdebatt som Redd Barna, Kirkens Bymisjon og Nordlys sendte under valgkampen.

Som samfunn har vi en felles en historie der vi har løst fattigdomsutfordringene som Norge har vært dypt preget av før. Vi vet vi kan få det til.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse