Annonse
Av og til tenker jeg at om det satt hundrevis av tiggere, og det er nok av fattigfolk i verden, langs alle storgater i hele Norge, ville vi da se slik at vi følte oss tvunget til å gjøre noe med det? Ikke bare som enkeltmennesker, men som samfunn. Foto: NTB Scanpix

Fattigdom lukter stygt og kan ikke forbys

De vil altså forby at vi, velfødde og velsignede, vi som er rike og har alt, skal kunne se andre menneskers nød.

Har du kjent lukta av fattigdom? Lukta av mennesker som lever uten mulighet til daglig dusj og kroppsvask. Lukta av folk som bor i hus uten toalett, og som skiter under nærmeste trerot. Jeg lover deg; har du en gang kjent denne lukta, glemmer du den aldri.

På fjernsynet er fattigdommen antiseptisk. Helt uten lukt.

Fattigdom i Storgata

I dag sitter fattigdommen og tigger i Storgata her i Tromsø. Den kommer hit i gamle folkevognbusser, og du må oppsøke nedlagte grustak, søppelfyllinger som ikke er i bruk eller skogsområder om du vil kjenne lukta. Noen sier at det står organisert kriminalitet bak – i alle fall i Bergen – og Ann Karina Sogge, leder i bymisjonen, fortalte på radioen forleden at de kriminelle også har vært i Tromsø, men at det i dag ikke er organiserte banditter som strekker ut sine griske hender og stjeler det vi måtte legge i pappkrusene.

Den gyldne regel

Den dansk teologen og filosofen, Knud Eijler Løgstrup, ga i 1956 ut boken ‘Den etiske fordring’. Der skriver han blant annet at det er når vi ser et annet menneskes ansikt at vi kan ane hvilke behov dette menneske har, og at vi i dette ansiktet kan lese hva vår neste fordrer av oss. Altså; hva vi skal gjøre. En klar parallell til «Den gylne regel»: «Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, det skal også dere gjøre mot dem.» (Matt. 7,12). Men skal du vite hva du skal gjøre, må du altså se – se det menneske som trenger deg.

NRK Brennpunkt forleden gjorde at vi fikk se. Enda en gang. Vi så fattigdommens forbannelse. Den som gjør oss sårbare for skruppelløse banditter. Fattigdommens forbannelse er at normale menneskelige verdier blir snudd opp ned. At vi kan bli kjøpt, presset og ranet. Utnyttet på det groveste. De svakeste; kvinnene og ungene er de første ofre. De tvinges til prostitusjon og kriminalitet. Ødelegges som mennesker. Fattigdommen angriper ikke bare kroppen, den graver grådig innenfra.

Løfter ikke en finger

Jeg blir nedstemt og sint når våre fremste politikere svarer på denne fordringen med forslag om å forbud. De vil altså forby at vi, velfødde og velsignede, vi som er rike og har alt, skal kunne se andre menneskers nød. De vil forby at vi skal kunne gjøre en bitte liten forskjell i et fattig menneskes liv, og de vil hindre at vi skal se at de selv ikke løfter en finger for å bøte på roten til ondet – selve fattigdommen, diskrimineringen og forakten som også rammer romfolk.

De har ikke som mål å fjerne hverken fattigdom eller kriminalitet – nei, målet er bare at vi ikke skal se det. De sier nei til å bygge et aldri så lite sted der disse menneskene, mens de er her hos oss, kan gå på toalettet, få en daglig kroppsvask, og de vil ikke gi dem en seng å sove i med et enkelt tak over hodet. Nei, få det bort, la oss slippe å se det.

Ute av øye ute av sinn

På denne måten tar de også fra oss en liten bit av det som gjør oss til mennesker, vår empati, vilje og evne til å se og hjelpe. Ute av øye ute av sinn, synes å være blitt en politisk rettesnor. Vi vemmes - få det bort.

Av og til tenker jeg at om det satt hundrevis av tiggere, og det er nok av fattigfolk i verden, langs alle storgater i hele Norge, ville vi da se slik at vi følte oss tvunget til å gjøre noe med det? Ikke bare som enkeltmennesker, men som samfunn.

Og vi så det i 1.mai-toget her i Tromsø. Der gikk noen av tiggerne. De vil altså ikke tigge. Nei, hvem vil vel frivillig sitte på et iskaldt fortau med en tom pappkopp i handa? De ønsker seg jobb. Jobb som gir ærlig tjente penger. Jobb som gir menneskeverd og selvfølelse.

Skaff arbeid

Brage Sollund og Kristin Røymo: Få småjobbsentralen i sving. Her finnes oppkjørsler å måke, vårgrøfter å grave, hus som skal males og flikkes, vinterved som skal hugges og det er mange som ikke har mulighet til å gjøre dette selv. Skaff arbeid. Det lar seg gjøre.

Per-Willy Amundsen: Legg bort forbudslinja. Støtt i stedet lokale initiativ og følg opp fagre ord om støtte til de land og byer tiggerne kommer fra. Målsetting: Dette skal være den siste generasjon i Europa som må ut med tiggerstaven.

Det er ikke så vanskelig. Vi må bare tørre og rette blikket mot vår nestes ansikt og se.

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse