Annonse
«SPIONBILDE»: Bildet viser et møte mellom ordfører Kristin Røymo (Ap) og avdelingsdirektør for helse og omsorg, Trond Brattland, på ordførerens kontor. Foto: Erlend Bøe

Dette er feil fokus, Tromsø Høyre

Samme dag som bystyret i Tromsø samles for å ta flere viktige beslutninger, kan vi lese at Høyres gruppeleder Erlend Svardal Bøe har tatt bilde av et møte mellom ordfører Kristin Røymo (Ap) og avdelingsdirektør for helse og omsorg, Trond Brattland.

Det er sannelig litt av et drama høyremannen Svardal Bøe har avdekket med sitt kamera. En ordfører fra Arbeiderpartiet som snakker med administrasjonen i kommunen!

Vi kan ikke akkurat si at vi kjenner lokaldemokratiet rister i grunnvollene. I stedet må vi spørre hva i all verden som er problemet. Det skulle vel nesten bare mangle at ikke en ordfører sørget for å ha god dialog med sine kommunaldirektører. Det motsatte ville vært adskillig verre, ja til og med en forsømmelse. God dialog med de ansatte i kommunen må være en forutsetning for å ta kvalifiserte beslutninger.

Røymo forteller at møtet mellom henne og Brattland handlet om omorganisering og digitalisering i en helse og sosial-sektor som er pålagt å spare 200 millioner de neste årene. At ordføreren følger dette opp, må sies å være alt annet enn en overgrep.

Svardal Bøe svinger seg imidlertid til de store høyder. Han rir prinsipper og mener møtene er helt ulovlige i et styringssystem som er basert på formannskapsmodellen. Vi synes han opptrer som paragrafrytter og skaper unødvendig støy med sitt utspill. Kunne ikke bare Høyre-lederen banket på døren hos Røymo og bedt om å være med i samtalen?

Svardal Bøe har selv, ved flere anledninger, tatt til orde for å bygge en bedre politisk kultur i Tromsø. Denne type utfall er ikke noe godt bidrag.

Det finnes nok av reelle politiske motsetninger i Tromsø, og slik skal det være i et demokrati, men politikerne behøver ikke konstruere dem. Det skaper bare et dårligere samarbeidsklima enn nødvendig.

Vi leser det hele som et svar på det røde regimets stadige tilbakemeldinger på det borgerlige byrådets lukkethet i forrige periode. Det er selvfølgelig avgjørende med åpenhet, men dette fremstår som å skyte spurv med kanon.

Vi tror mange velgere vil riste oppgitt på hodet av denne type utspill. Politikerne burde ha viktigere saker å ta seg til enn å ta bilder av hverandre på rådhuset. Og deretter snakke i krigstyper om møter som foregår på høylys dag, på ordførerens kontor, som «hemmelige». Den slags bajaseri og spillfekteri tjener i alle fall ikke innbyggerne i byen. Vår anbefaling er at politikerne istedet bruker tiden på å gjøre hverdagen bedre for folk som bor i Tromsø.

Med all respekt for Svardal Bøe, som jevnt over har vist seg som en solid tilvekst i Tromsø-politikken: Det er verken suspekt eller ulovlig at en ordfører snakker med fagfolkene i kommunen. Vi håper derfor at kameraet til Erlend Svardal Bøe og Høyre stilles inn med et annet og mer konstruktivt fokus fremover.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse