Annonse
Storscoreren Sigurd Rushfeldt bor i Tromsø, og var i 2016 inne rundt A-laget som avslutningstrener. Siden har han ikke blitt brukt av klubben. Her sammen med Steinar Nilsen og Ole Martin Årst. Foto: Yngve Olsen

TIL trenger en ny kurs, med et nytt mannskap

Ta grep nå - fravær av endringer kan koste TIL dyrt.

Folk som Sigurd Rushfeldt, Morten Pedersen og Tom Høgli er allerede i korridorene på Alfheim.

Det som skjer på Alfheim Stadion er vondt for mange, både publikum og også de ansatte i klubben. Nedrykket svir og det er sterke følelser i sving. Men det er grunn til å advare mot personforfølgelse.

De som har hatt posisjoner over tid, har gjort sitt beste. Husk at de er akkurat like glade i TIL som de som står på utsiden og kritiserer.

Men realiteten er at TIL er rykket ned, og at det er en fare for at klubben kan bli der lenge, dersom det ikke kommer endringer nå. I en slik situasjon er klubben og institusjonen viktigere enn enkeltpersoner.  Derfor kan ikke en evaluering ende med at TIL fortsetter med en sportslig ledelse som har mislyktes.

Treneren lovet oss Champions League, men tok oss ned i Obos-ligaen. Det er de brutale realitetene. Et handlekraftig styre burde sett det for lenge siden, og gjort de nødvendige justeringene.

Men nå er vi der vi er, med behov for å få inn nye koster. Samtidig balanserer TIL på en knivsegg økonomisk. Hvis kontrakten med dagens hovedtrener skal sies opp, vil det koste. De pengene har ikke TIL.

Hvis TIL skal komme videre, og få en ny start under en ny sportslig ledelse, er den gamle bankmannen Kjell Kolbeinsen en nøkkel for å løse floken. Ikke alene naturligvis, men gjennom å gå i bresjen og gi tydelige signaler til næringslivet i vår egen by og landsdel. Det vil si til alle gode krefter som ønsker å investere i TIL.

Kjell Kolbeinsen er som kjent den som forvalter Trond Mohns midler i nord, og han er den bergenseren låner øre til. Han må rett og slett overbevise Mohn om at det å løse hovedtreneren fra kontrakten akkurat nå vil være en god og langsiktig investering.

Det er åpenbart sure penger. Samtidig er det jo ikke slik at det å sy sammen et nytt team rundt A-laget, behøver å koste skjorta. Folk som Sigurd Rushfeldt, Morten Pedersen og Tom Høgli er allerede i korridorene på Alfheim. Alle tre er kloke fotballmenn, med enorm erfaring og kunnskap. Og hva har de til felles? Jo, de føler en sterk tilhørighet til TIL.

Jeg sier ikke at det er eneste mulighet, men en mulig løsning. Samtidig bor jo kapasiteter som Steinar Nilsen, Miika Koppinen og Morten Gamst Pedersen i byen. Her er det mye lokal kompetanse å gjøre bruk av, om man går sammen i en felles dugnad for å redde TIL.

Det har kommet kritikk mot pengene Mohn har brukt på TIL. Det er helt urimelig. Gjennom flere år har Mohn lagt for dagen en fantastisk gavmildhet. Han elsker TIL! Han er en rik fotballinteressert mann som har lagt sin elsk på klubben under iskanten. Å ikke anerkjenne dette, er alt annet enn imponerende. Det er taktløst.

Folk flest støtter TIL med en billett og Mydland-pølser på kamp. Trond Mohn har råd til noe mer. Det er ikke forbudt. Det er fantastisk for Tromsø.

Det er nemlig ikke pengene som er problemet, men måten de har blitt forvaltet på. Den ene dårlige beslutningen har blitt etterfulgt av den neste.

Det ansvaret hviler i første rekke på klubbens styre.

Men det er en annen historie. 

Nå gjelder det først og fremst å få skuta av skjæret, og inn på en ny kurs med et nytt mannskap, som tromsøværingene har trua på. Men da må Mohn og Kolbeinsen ta grep, kombinert med at resten av næringslivet i Tromsø kjenner sin besøkelsestid. Å be Mohn om bære lasset alene, er ikke troverdig. Det må være et spleiselag.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse