Annonse
Den nye sjefen i Statens Pensjonsfond, Nicolai Tangen, er i hardt vær før han har tiltrådt. Foto: NTB Scanpix

Feil mann til feil tid

Det er ikke alle guttedrømmer som bør gå i oppfyllelse.

Nicolai Tangens tre dager lange smøre-tur til USA har kastet flomlyset på den selvsikre elitismens konglomerat. I konsentrert form. Den er ingen tilfeldig guttetur, for den som måtte tro det. Dette forstår vi av den fascinerende gjestelisten. Akademisk makt, kulturell makt, mediemakt, juridisk makt, finanskapital, regjeringen. Dette er den norske maktens sirkler i en helt annen divisjon enn vi er vant til å se med buksene nede.

Dette er mennesker som skal ha oss til å tro at de er fullstendig upåvirket over å få betalt luksus i mange dager. De har egenskaper ingen andre har fordi de ser på seg selv som spesielle og utvalgte. Lytt for eksempel til seminaristen Henrik Syse i Dagsnytt 18 mandag. Han sier han ble invitert som «ressursperson» når han blir spurt om han han reiste som privat eller offentlig aktør. Selvbildet er sannelig en ensom ting.

Spørsmålene står i kø: Mange av dem er ubehagelige. Bidro seminaret til at Tangen fikk jobben som sjef for oljefondet? Det kan man slett ikke utelukke, slik saken står. Tangen har delt ut gaver i et meget stort omfang. Hvordan harmonerer det hele med Statens etiske regler? Og hva med NHOs retningslinjer for å unngå korrupsjon? Det er spørsmål som mange av deltakerne ikke har noe svar på.

Når det ikke finnes en publisert deltakerliste, bilder eller noe annet innhold fra sosiale medier fra seminaret, viser det at ingenting var ment for det offentlige rom, og at dette var en forutsetning alle visste om, og respekterte. Helt inntil VG avslørte det på vegne av allmennheten, med forbilledlig journalistikk.

Det er tenkt store tanker på Tangen-seminaret, og verdensproblemer er løst. Men det finnes ikke så mye som et eneste lite digitalt spor.  At seminaret bevisst har blitt forsøkt holdt hemmelig viser en nettverksbygging som er nøye planlagt. Men den viktigste lærdommen av saken er også den aller mest nedslående: Det er at en elite som lever i en slik ekstrem økonomisk boble, er det absolutt siste det norske samfunnet trenger akkurat nå, når vi står i en krise som krever en sterk «samfunnsånd» fra befolkingen for å komme gjennom.

Rent symbolsk bærer altså Tangens USA-stunt med seg et katastrofalt budskap akkurat nå. Kombinasjonen av hans egen rikdom i skatteparadiser, overdådig luksus og hans skjulte nettverk, er umulig å forene med det myndighetene vil forsøke å overbevise resten av Norge om framover: Samfunnsdugnad, tøffe tider, harde prioriteringer, magre lønnsoppgjør i et land preget av massearbeidsløshet.

I dag sier flere av samfunnstoppene at de vil betale luksusen selv. Det er dessverre for sent. Skaden er allerede uopprettelig. Tangens smøre-tur er rett og slett et grimt syn i et Norge som de siste ukene har pyntet seg opp med sosial egalitet, kulturelt fellesskap og tillit mellom makt og befolkning, som vår fremste kapital.

Nicolai Tangen har forsøkt å skape et bilde av seg selv som en milliardær med filantropisk legning. Han gir bort kunst og han gir bort penger. Og etter all sin suksess der ute vil han altså hjelpe oss her hjemme i steinrøysa.

Det høres ut som en vakker historie. Men er det riktig å gi ham tilgang til en enorm pengesekk som gir ham en enda større finansiell muskel og makt i internasjonal finans? Spørsmålet må stilles fordi Tangen ikke er akklimatisert til norske forhold. Det er derfor han har skadet tilliten til forvaltningen av oljefondet, vår felles formue.

Tangen har ikke selv fått øye på det som er kjernen i saken. Som er at han har sølt bort sin egen tillit i store deler av den befolkningen som er hans oppdragsgiver, før han fått startet i jobben. Nå skal tilsettingen av ham granskes. Og støyen har såvidt startet. Dermed har saken fått en mer alvorlig dimensjon enn han selv og seminaristene hans later til å tro.

Tangen har fått en Norges viktigste jobber. Han ser ut til å være feil mann til feil tid. Det er ikke alle guttedrømmer som bør gå i oppfyllelse.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse