Annonse
Jeg opplever at regjeringen ikke evner å ta innover seg behovet som blant annet Hæren- og den sivile beredskapen gjentatte ganger har skissert i nord, skriver Tor Eriksen om helikopter-striden. Foto: Forsvaret

Regjeringen skjønner ikke helikopter-behovet for Hæren og den sivile beredskapen i nord

På meg virker det politiske spillet som kynisk og naivt, der fakta rundt saken ikke kommer tilstrekkelig på bordet før vedtak skal fattes. 

Jeg opplever at regjeringen har forledet flere personer og partier på Stortinget i helikoptersaken som nå er i sin tolvte time.

Regjeringen argumenterer for at spesialstyrken på Rena må ha, om så alle tilgjengelige Bell 412 til sin trening, beredskap og eventuelle internasjonale operasjoner. Det er spesielt fokus på eventuelle internasjonale operasjoner. Det regjeringen unnlater å informere om (ubevisst eller bevisst), er at våre allierte i en eventuell operasjon i utlandet, vil stille med helikopter-kapasitet som langt overgår det Norge per dags dato har i sin flåte. Her kan nevnes både Black hawk og Chinook. Bell 412 har heller ikke det som kreves for at spesialstyrken skal kunne løse oppgaven tilstrekkelig, primært med tanke på kabinplass og løftekapasitet i varme klima. Dette er dokumentert etter operasjonene i blant annet Afghanistan.

I tillegg vil den sivile beredskapen på Østlandet bli ivaretatt av Politiet selv ved det nye beredskapssenteret, som nå er i slutten av byggefasen på Taraldrud i Ski. Faktum er også at det nå er innkjøpt nye sivile helikopter til dette formålet. Disse i tillegg til de som Politiet allerede har.

Med bakgrunn i det, så tror jeg at det ligger mange hunder begravd i denne saken, men regjeringen med god støtte fra enkeltpersoner på det sentrale Østlandet, turer frem for å få hovedintensjonen oppfylt, nemlig bevaring og oppbygging av Rygge. Rygge skulle per dags dato ikke ha eksistert som militær flystasjon, men vedtak har blitt ignorert og trenert, uten at det har fått konsekvenser.

Jeg opplever at regjeringen ikke evner å ta innover seg behovet som blant annet Hæren og den sivile beredskapen gjentatte ganger har skissert i nord. 

På meg virker det politiske spillet som kynisk og naivt, der fakta rundt saken ikke kommer tilstrekkelig på bordet før vedtak skal fattes. 

Norge sin primæroppgave er å forsvare landet mot trusler. Når dette er på plass, så kan man ha mer fokus på forpliktelsene vi eventuelt skulle ha i utlandet. En mellomløsning blir ikke vellykket, og spiller på sikkerheten til våre soldater- og det sivile samfunn i nord.

Jeg har per dags dato ikke hørt i debatten at noen fra nord har sagt at ikke Sør-Norge ikke skal ha god beredskap, men det skal på ingen måte gå på bekostning av beredskapen i nord. Evner man ikke å se dette, så er vi på farlig vei.

KrF med Hareide i spissen kom ut med en pressemelding 30. desember, der han sa at han vil løfte saken opp igjen i regjeringsforhandlingene. I dette ligger også Hæren i nord, samt 2. bataljonen på Skjold.

Er alle på Stortinget innforstått med at vi også i 2. bataljonen på Skjold, E-tjenesten på Setermoen, Marinejegerne og Kystjegerne har spesialsoldater på et særdeles høyt nivå. Disse har også behov for dedikerte helikopter, både til trening og beredskap. I tillegg kommer vår spesialtrente beredskapsstyrke i Politiet, og det er det også i Midt- Troms.

Jeg vet at det er flere av våre dedikerte folkevalgte som jobber knallhardt på Stortinget i disse dager, og flere forslag ligger for dagen.

Igjen; det er nå det gjelder!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse