Annonse

Fellesskap i felles skole

15 år gamle Vårin fra Alta har gitt ansikt til opplevelsen av å måtte være hjemme når andre drar på tur.

Pengegaloppen i klasseturer er noe mang en forelder og elev har vært frustrert over

15 år gamle Vårin fra Alta har gitt ansikt til opplevelsen av å måtte være hjemme når andre drar på tur. Det er et modig og sympatisk ansikt vi har fått møte. Dagen etter at hun fortalte om at hun ikke kunne være med klassen til London fordi hun ikke hadde råd, uttrykte hun redsel for å ha ødelagt for de andre.

Hun ønsket nemlig alle som hadde penger til reisa en riktig god tur.

Historien rører ved noe i de fleste av oss. Den sterke følelsen av urettferdighet og frustrasjonen over at barn og unge holdes utenfor når voksne har ansvaret. Elevorganisasjonen mener at praksisen med egenbetaling for skoletur i grunnskolen er lovstridig og får støtte av Utdanningsdirektoratet. Rektor ved skolen peker derimot på at klasseturen ikke er i regi av skolen, men elever og foreldre.

Historien rører ved et grunnleggende prinsipp i norsk skole; gratisprinsippet. Venstresida har lenge hatt som mål at skolen skal være gratis og dermed åpen for alle. Det var derfor den rød-grønne regjeringa ikke bare sikret mer penger til grunnskolen, men også prioriterte gratis læremateriell til elever i videregående skole. Økonomi skal ikke bestemme om ungdom kan ta utdanning eller hvilken yrkesretning man velger. Dette er slettes ikke alle enige i.

ABN Utdanning, en av landets største privatskolebaroner, bidro med hundretusener til Høyres valgkamp, sannsynligvis med håp om å få noe igjen. Og det er ikke så rart, med tanke på erfaringene fra forrige gang Høyre hadde regjeringsmakt. Da ble det vedtatt en privatskolelov som la rød løper for private aktører som ville etablere seg i norsk skole. Da SV inntok kunnskapsdepartementet ble den røde løperen rulla sammen og slengt på dynga. Privatskoleloven ble skrota og fellesskolen sikra.  I dag har Høyre igjen regjeringsmakt og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har varsla at det kommer et nytt forslag til privatskolelov. 

Mange opplever å måtte være hjemme når andre drar på tur. Pengegaloppen i klasseturer er noe mang en forelder og elev har vært frustrert over. Sånn kan vi ikke ha det. Smutthullet som åpner for betalingsturer må tettes. De beste minnene fra skolen er som oftest ikke knyttet til algebra, men fellesskapet. Der ligger det også mye læring. Alle må få delta på lik linje, men det bør også gjelde når grunnskolen er slutt. Videregående skole er i dag helt avgjørende for ungdoms muligheter og framtidsvalg. Den sikres best gjennom fellesskolen. Ikke fordi man ikke unner de som har råd noe bedre, men fordi det er urettferdig når klasseskiller får forme framtida.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse