Annonse
Det er allerede klart at Trump vil gjøre stor skade på det internasjonale klimasamarbeidet, Vi her nord merker klimaendringene bedre enn de fleste, og de strategiske konsekvensene for oss og verden har vi bare så vidt begynt å ane. Bildet viser isbjørnen Felix som koser seg med Trump-dekorert vannmelon på toppen av fisk og grønnsaker i den russiske dyrehagen Royev Ruchey i Krasnoyarsk. Foto: Reuters

Derfor har vi grunn til å være bekymret

Over natten ble verden mer uforutsigbar og farligere.

Umiddelbart etter Donald Trumps valgseier uttalte jeg meg til NTB og NRK om konsekvensene for oss her i nord. Jeg uttrykte uro for hva vi har i vente. Her er fem grunner til at jeg mener vi bør være bekymret:

1) NATO kan svekkes

USA er Norges desidert viktigste allierte. Med god margin. NATO-alliansen og vårt partnerskap til USA gjør det langt tryggere å bo her oppe, tett på Kolahalvøya. I valgkampen har Trump sådd tvil om NATO-samarbeidet og USAs forpliktelser overfor alliansepartnerne. Vi lever således litt mindre trygt med Trump som president.
 

2) Ubotelig skade på klima

Det er allerede klart at Trump vil gjøre stor skade på det internasjonale klimasamarbeidet, og følgelig også ubotelig skade på klimaet. Han har avskrevet klimaendringene, dels som et kinesisk påfunn, og omgir seg med klimaskeptikere. Vi her nord merker klimaendringene bedre enn de fleste, og de strategiske konsekvensene for oss og verden har vi bare så vidt begynt å ane.
 

3) Russland får armslag

Trumps åpenbare flørt med Putin gjennom valgkampen bærer bud om at Trump vil gi Russland mer spillerom. I seg selv kan valget av Trump få russerne til å senke skuldrene og trappe ned sitt strategiske spill (Kremls forhold til Hillary Clinton var iskaldt), men Norge er blant landene som kan komme til å merke om Russland kan tillate seg mer – også i nord – uten å møte amerikansk motstand.

4) Folkeretten kan undergraves

Det er i Norges mest vitale interesse at folkeretten og de folkerettslige rammene respekteres av alle stater. Respekt for havets folkerett er avgjørende for stabilitet og forutsigbarhet, ikke minst i nordområdene. Trumps utspill om å ta i bruk tortur, drepe terroristers familier og anvende atomvåpen mot IS harmonerer dårlig med etablerte folkerettslige prinsipper. Det er en reell fare for at Trump vil fortsette å undergrave og svekke folkeretten gjennom sin presidentperiode – og dermed true helt grunnleggende norske interesser.  

5) Større uforutsigbarhet

Presidenten har stor makt i utenrikspolitikken. Men Trump har ingen stor interesse for utenrikspolitikk, og vi vet svært lite om hva han står for. Valgkampen har samtidig vist at han er tynnhudet og mangler impulskontroll. Uforutsigbarheten i seg selv gjør verden mindre stabil – og dermed litt farligere.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse