Annonse
BLI ORDFØRER IGJEN: Jens Johan Hjort (H) ønsker seg tilbake til ordførerkontoret på Rådhuset. Jonas Stein lister her opp fem utfordringer han kan møte på veien dit. Foto: Arkiv

Fem utfordringer for ordfører Hjort

Det er nok av utfordringer som kan stikke kjepper i hjulene for Hjorts ønske om retur til Rådhuset, skriver Jonas Stein

De nasjonale trendene er ikke håpløs for borgerlig side, men i løpet av de siste månedene har snittet fra nettsiden pollofpolls som samler snittet av alle meningsmålingene gått fra borgerlig flertall til et ganske klart rødgrønt flertall.

Jens Johan Hjort har per nå har et godt utgangspunkt for å kunne bli ordfører igjen. Høyre har 24,5 prosent på den siste lokale målingen og det er ingen tvil om at han er en svært populær kandidat. Likevel er det nasjonale og lokale utfordringer som kan velte ordførerdrømmen. Dette er fem av dem.

1. Hvor går de nasjonale trendene? Selv om lokalpolitikere liker å tro at lokalvalg bare handler om lokale kandidater og lokale saker, så er det ingen tvil om at nasjonale trender er svært avgjørende også ved lokalvalg. I 2011 (da Hjort også ble valgt) gikk Høyre fra 20 til 28 prosent. Dette gjorde at Høyre fikk en rekke ordførere. Svært mange av disse forsvant da Høyre gikk tilbake 5 prosentpoeng i 2015. På tross av at mange, som den tidligere Bodø-ordfører Ole Henrik Hjartøy, var populære politikere. Ved kommunevalget i 2015 fikk Tromsø Sp 2 prosent. Nå ligger de på 8 prosent på meningsmålingene. Denne framgangen skyldes nok ikke bare lokalpolitiske saker og kandidater.

Så er det selvsagt flere eksempler, som Jens Ingvald Olsen i Tromsø Rødt, som har gjort svært gode lokalvalg på tross av lite nasjonal drahjelp. Det er verdt å merke seg at Tromsø Rødt har gjort sine beste valg i 2007 og 2015, når de har mobilisert på lokale saker som motstand mot parlamentarisme eller nei til OL i Tromsø. Det er ikke bare Olsens personlige popularitet som gir resultater.

De nasjonale trendene er ikke håpløs for borgerlig side, men i løpet av de siste månedene har snittet fra nettsiden pollofpolls som samler snittet av alle meningsmålingene gått fra borgerlig flertall til et ganske klart rødgrønt flertall. Det er ikke overraskende. Regjeringspartier har for vane å bli straffet når det er lokalvalg. Hjort vant forrige gang med sterk nasjonal medvind, hvordan vil det gå med nasjonal motvind?

2. Forholdet til Frp? Politikk handler om å skaffe flertall. Å få samarbeid med Venstre og Krf skal nok gå greit, men for å få de nødvendige 22 kommunestyrerepresentanter som trengs for å velge ordfører Hjort, er Høyre helt avhengig av samarbeid med Frp. Mens Høyre nasjonalt har samarbeidet med Frp i fem år, har Jens Johan Hjort vært i åpen konflikt med Tromsø Frp. Utfordringen til Hjort er at de sakene som han har sterkt politisk engasjement, som asylpolitikk og urbefolkningsspørsmål, så er Frp den politiske hovedfienden. Det finnes eksempler med politikere med dårlig personkjemi som klarer å samarbeide. Samarbeidet blir imidlertid vanskeligere når det er store politiske uenigheter om hverandres hjertesaker.

I tillegg til de gamle sakene er det dukket opp en ny stor politisk konflikt i Tromsøpolitikken; bompengesaken i Tenk Tromsø. Tromsø Frp, uavhengig om det er Bjørn Gunnar Jørgensen eller Jan Blomseth, som topper deres liste, kommer til å ha nei til bompenger som sin aller viktigste sak. Utfordringen for Hjort og Høyre er hvordan skal de forholde seg til det? Hvilke innrømmelser vil de gi Frp i samferdselspolitikken?

3. Hva er Jens Johan Hjorts lokalpolitiske prosjekt? Som sagt vet ikke lesere av media eller sosiale medier hvordan Jens Johan Hjort forholder seg til Tenk Tromsø, men det som er enda mer påfallende er at i de intervjuene som er gitt på Høyres facebook-side, i lokalmedia eller i Politisk Kvarter er det vanskelig å bli klar på hva som er hans politiske prosjekt og hvilke politiske saker som gjør at han bør velges istedenfor de som sitter med makten i dag. Det er selvsagt hyggelig å høre at han er glad i Tromsø (i motsetning til de andre lokalpolitikerne?) og at han selv har lyst på ordførerjobben (det må man nesten forvente av en ordførerkandidat), men hvordan vil velgerne merke en forskjell i sine dagligliv om den neste ordføreren heter Jens Johan Hjort? De færreste kjenner det på kroppen at Tromsø synes i den nasjonale debatten. For velgere flest er det innholdet i de kommunale tjenestene som kommer i første rekke. Hva Jens Johan Hjort vil med barnehager, skoler og sykehjem er nok mer avgjørende for velgerne enn å få en stemme i hovedstadsdebatten.

4. Hvor går Senterpartiet? Dette er selvsagt ikke noe Jens Johan Hjort kan svare på, men i følge de siste meningsmålingene er det Senterpartiet som kan avgjøre hvem som sitter med makta i Tromsø i 2019. Senterpartiet har samarbeidet med sentrumspartiene Venstre og Krf i inneværende periode, men skepsisen mot Høyre og ikke minst Frp er absolutt til stede blant Slagsvold Vedums velgere. Utfordringen for Hjort vil være å få avklart om Sp vil støtte ham - og hva skal de ha igjen for det?

5. Hvem blir motkandidaten? Da motkandidaten så ut til å være sittende ordfører Kristin Røymo var Hjort den klart foretrukne kandidaten i følge meningsmålingene. Tromsø Arbeiderparti er nå inne i en nominasjonsprosess. Dersom Arbeiderpartiet kommer med en ny kandidat som matcher den personlige populariteten til Hjort, kan kampen om ordførerkjedet bli helt åpent.

Det er fortsatt et drøyt år igjen til valget, og om noen ba meg sette penger på hvem som har størst sjanse for å bli ordfører i Tromsø i 2019, ville jeg ha satt pengene mine på Jens Johan Hjort. Men det er nok av utfordringer som kan stikke kjepper i hjulene for Hjorts ønske om retur til Rådhuset.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse