Annonse
Utenfor kysten av Norge, det vil si i norsk økonomisk sone, fins et energipotensial som er mange ganger større enn vårt vannkraftpotensial, skriver Aksel Steinsvåg. Bildet viser en havvindpark utenfor kysten av Norfolk i England. Foto: CHPV/Scira Offshore Energy / NTB scanpix

Ser Erna Solberg potensialet?

Ting kan tyde på at hun er delvis kunnskapsløs om fornybar energi. Jeg tror heller ikke hun vet hvilket energipotensial vi har i norsk økonomisk sone.

Det er laget norske patenter på bølgekraftverk og flytende vindmøller. Dette er løsninger vi vet fungerer.

Klimakrisen er overhengende. Vi må satse på fornybare løsninger nå. Dette har norske politikere fra venstre til høyre sagt siden nittitallet. Men handler de?

Forskningen på flytende vindmøller og bølgekraft har ikke mottatt nevneverdig støtte siden nittitallet. Og ingen oppfinnere har mottatt støtte av staten til å få realisert prosjekter. De fleste planer er lagt døde, og patentene er kjøpt opp av oljeselskap som Equinor og Norsk Hydro. Patentene har Equinor og Norsk Hydro kjøpt og lagt i en skuff.

Samtidig har norsk olje- og gassindustri mottatt gigantiske milliardbeløp til forskning, utvikling og utbygging av fossilteknologi av norske politikere siden nittitallet.

Danmark, Storbritannia og Portugal har valgt en annen strategi. De siste år har politikerne gått inn med store beløp for å få realisert prosjekter utenfor kysten sin.

Danmark får allerede over 20 prosent av energien sin fra vindmøller til lands og til vanns. Og Danmark er en storeksportør av vindmøller og vindmølleteknologi. Portugal satser på slangeformede bølgekraftverk ved hjelp av Equinor.

I Norge skjer det så og si ingenting. Noen få vindmølleparker på land er alt vi kan skilte med. Og disse vindmøllene har selvfølgelig Danmark produsert.

Det er ganske utrolig egentlig med tanke på de forutsetninger vi har. Utenfor kysten av Norge, det vil si i norsk økonomisk sone, fins et energipotensial som er mange ganger større enn vårt vannkraftpotensial.

Equinor eier to patenter på flytende vindmøller. Men det delvis statseide selskapet har ikke løftet en finger for å få realisert prosjekter utenfor kysten av Norge. Vi kan godt forstå hvorfor. Havvindmøller og bølgekraftverk er en potensiell konkurrent til Equinors hovedsatsningsområde; fossilt brensel.

Storstilt bygging av havvindmøller og bølgekraft over hele verden kan gjøre olje og gass ulønnsomt.

Ser Erna Solberg potensialet, spør jeg i tittelen på dette innlegget. Nei, det tror jeg ikke. Ting kan tyde på at hun er delvis kunnskapsløs om fornybar energi. Jeg tror heller ikke hun vet hvilket energipotensial vi har i norsk økonomisk sone. Og jeg tror ikke hun klarer å forestille seg hvilken milliardindustri vi kan lage på eksport av havvindmølleteknologi og bølgekraftteknologi.

Ungdommen er forbannet. De streiker for klimaet over hele landet. Jeg kan godt forstå hvorfor.
 

  • Kilde: dokumentarserien “En kilde klar og ren” (fins tilgjengelig på appen NRK TV)

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse