Annonse
Dersom Anne Berit Figenschou blir innstilt og valgt som ny president får man en leder som virkelig kjenner grasrota i idrettsbevegelsen, kommenterer Leif Morten Olaussen. Foto: Inger Præsteng Thuen

Figenschau vil være et godt valg

Mange ble overrasket da hun ikke var på lista til nominasjonskomiteen i Tromsø Høyre til kommunevalget om ett år. Det kan være et signal om at Figenschou ønsker å jobbe videre som idrettspolitiker.
Aftenposten-kommentator Ola Bernhus har lansert Anne Berit Figenschou fra Tromsø som en aktuell kandidat til å bli president i Norges Idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité.

Ideen er god – og ingen blir overrasket dersom den neste lederen i den landets største frivillige organisasjon blir en kvinne.

Foran idrettstinget i 2015 var det diskusjon om hvem som var den beste kandidaten fra Nord-Norge.  Nordlys’ anbefalte Anne Berit Figenschou – og den tidligere volleyballspilleren har innfridd forventningene. Der idrettspresident Tom Tvedt har vaklet og kjempet i mot ønskene fra sentrale politikere og grasrota i norsk idrett har Figenschou stått fram.

Anne Berit Figenschou utgjorde mindretallet i NIF-styret på to personer som ønsket åpenhet rundt pengebruken i forbindelse med Oslos OL-søknad og hva som ble brukt under Sotsji-OL.

Dagens president Tom Tvedt, som for øvrig var styremedlem i NIF-styret i en periode før han overtok presidentvervet, har på ingen måte innfridd forventningene. Han har som sagt vaklet fra sak til sak. Først som massiv motstander av pengebruken i norsk idrett de siste 10 årene. Deretter var han totalt usynlig i diskusjonen om man skulle ta Russland inn i varmen igjen. At han og visepresident og IOC-medlem Kristin Kloster Aasen ventet med å støtte Linda Hofstad Hellelands protest til etter at Russland hadde vunnet saken i WADA, er ikke lett å forstå.

Kanskje var det en «hevn» for at Hofstad Helleland stilte krav til Tvedt og resten av styret i den perioden hun var kultur- og idrettsminister. Det er en kjent sak at ingen i idretten liker at man stiller spørsmål ved det de gjør.

Tom Tvedt ønsker en ny periode som idrettspresident. Det får blant annet leder i Troms Idrettskrets, Knut Bjørklund, til å se rødt. Bjørklund hadde nok «kastet» Tvedt på dagen dersom han har hatt mulighet til det – og han har uttalt at han vil kjempe hardt for at Tvedt ikke blir gjenvalgt. Sjansen til det er nok liten fordi dagens idrettspresident ikke han den støtten på grasrota som er nødvendig.

Dersom Figenschou blir innstilt og valgt som ny president får man en leder som virkelig kjenner grasrota i idrettsbevegelsen. Som fotball-mamma vet hun hvor skoen trykker. Under Norway Cup skrev hun en kronikk der hun var bekymret over kostnadene for unge å delta i idretten. Figenschou er redd for at det er for dyrt å delta i organisert idrett for mange familier.

Figenschou kommer fra en idrett der man hele tiden måtte skaffe midlene får man brukte dem. Volleyballsporten, der hun er norsk mester med Harstad Volleyballklubb to ganger, har aldri hatt store sponsorer. Idretten er totalt avhengig av dugnadsinnsatsen til foreldre og aktive.

Det kan virke som at Figenschou er innstilt å kjempe om presidentvervet i norsk idrett. Mange ble overrasket da hun ikke var på lista til nominasjonskomiteen i Tromsø Høyre til kommunevalget om ett år. Det kan være et signal om at Figenschou ønsker å jobbe videre som idrettspolitiker – og ikke kommunepolitiker.

Dersom Figenschou skulle gå til topps i norsk idrett blir hun den tredje presidenten fra nord. De to tidligere er markante personligheter i norsk idrett. Ole Jacob Bangstad (fra Harstad) ledet norsk idrett i 11 år mens William Engseth satt med roret i en fireårsperiode. Sistnevnte kommer fra Målselv – nabokommunen der Figenschou startet sin idrettskarriere.

Fram mot idrettstinget på Lillehammer 24. mai i 2019 vil det garantert bli lansert mange kandidater til presidentvervet, både menn og kvinner. Foruten Figenschou er Hege Leirfall Ingebrigtsen nevnt. Hun har en periode som visepresident i fotballforbundet og hun har vært leder i Bodø/Glimt. Leirfall Ingebrigtsen er også en god kandidat – selv om hun er mest kjent som kona til tidligere Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen. Valgkomiteen kommer nok til å undersøke om Linda Hofstad Helleland er villig til å stille som kandidat til vervet som idrettspresident. I så fall vil idretten få en uredd person på toppen.

Per i dag er det to usikkerhetsmomenter med Hofstad Helleland. 1) Har hun støtte fra grasrota etter utspillene hennes som kultur- og idrettsminister. 2) Er hun villig til å gi seg som barne- og likestillingsminister i Erna Solbergs regjering for å bli idrettspresident.

Akkurat nå virker det som om de beste kandidatene til vervet som idrettspresident er kvinnen – og den aller beste er en bardudøl bosatt i Tromsø med stort hjerte for breddeidrett og åpenhet i landets største frivillige organisasjon.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse