Annonse
Det har vært store utfordringer i den norske luftambulansetjenesten de siste to årene. Foto: Luftambulansetjenesten HF

Finland viser vei

Norge må gjøre slik Finland vurderer å gjøre, og la staten overta luftambulansetjenesten.

Det finske helsevesenet har klare likhetstrekk med det norske. Med fem helsedistrikter bygd rundt det samme antall universitetssykehus.

Luftambulansetjenesten er stort sett organisert som i Norge.  De regionale helseforetakene eier i dag FinnHems som kjøper tjenester hos private.

Tidligere denne uken kom nyheten om at den finske regjeringen har gitt landets helsedepartement fullmakt til å ta over og drifte luftambulansetjenesten selv.

Det betyr blant annet at Babcock, som opererer i Finland i likhet med i Norge, kan komme til å miste kontrakten de har hatt frem til nå. Babcock har tre baser som de opererer for Finnhems.

Statlig drift er selvsagt ingen garanti for en knirkefri tjeneste. Vi har blant annet sett hvor lang tid Staten har brukt på å kjøpe inn nye redningshelikoptre.

Likevel er det det ingen god løsning at vitale og sårbare redningstjenester drives av private aktører. Det er for eksempel en grunn til at få ønsker seg tilbake til tiden med privat drevne bilambulanser. I dag er disse integrert i den statlige sykehusdriften.

Det beste argumentet for statlig drift er at det sikrer kontinuitet og stabilitet. Vi har sett hvordan anbud og overgang fra en operatør til en annen gir tap av kvalitet, som igjen fører til uro og usikkerhet hos befolkningen. Slik vi har fått det demonstrert i Norge gjennom snart to år.

Norge bør derfor gjøre slik Finland nå vurderer å gjøre. Man må la staten overta denne kritiske tjenesten, slik at den operativt er knyttet til de største akuttmedisinske miljøene ved universitetssykehusene.

Det er også det entydige rådet fra de som organiserer de som arbeider i tjenesten. Legeforeningen, Sykepleierforbundet og Flyverforbundet.

Statlig overtakelse er også i tråd med folkeviljen. En meningsmåling fra Sentio Research stilte nylig spørsmål om «luftambulansen bør drives av private som i dag, eller mener du at staten bør overta driften?»

Svaret var ikke til å misforstå. 71 prosent av befolkningen mener at staten bør overta, 15 prosent mener at luftambulansen bør drives av private som i dag, mens 14 prosent svarer «vet ikke».

I de to nordligste fylkene, Nordland og Troms/Finnmark, mener 83 prosent at staten bør overta.

Det er positivt at helseminister Bent Høie så langt ikke har avvist dette. Han bør sette bort sine ideologiske kjepphester, og følge den kloke tilnærmingen i vårt naboland Finland.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse