Annonse
Synes ordføreren det er uproblematisk at Kulturhuset i Tromsø/Tromsø kommune leier ut kommunens kulturelle storstue til en av dem som har stilt seg på feil side i kampen for menneskerettigheter i Kongo, slik at han helt uimotsagt kan framføre et forsvar for sine omstridte handlinger? lyder Gunhild Johansens spørsmål til ordføreren. Foto/montasje: Scanpix/Nordlys

Finnes det en grense for hvem som skal kunne leie kulturhuset?

I forbindelse med at Joshua French besøker Tromsø denne uken har jeg reist følgende interpellasjon i kommunestyret onsdag 27.2.:

Som ledd i en tre måneders lang Norges-turné holder Joshua French tirsdag foredrag på hovedscenen i Kulturhuset i Tromsø der han forteller om bakgrunnen for fengslingen, rettssakene, de fire dødsstraffene, livstidsdommen og erstatningskravet på nesten en halv milliard kroner som han er dømt for i Kongo.

På Kulturhusets hjemmeside kan vi lese om foredraget “Dømt til døden”:

“Kongo saken går inn i historien som en av de mest spennende sanne thrillerne som har skjedd i moderne norsk historie, med stadige vendinger og dramatikk. Det er en historie om overlevelse og motgang under ekstreme forhold og hva som gjør at mennesket overlever selv i de mest håpløse situasjoner.”

Foredraget lanseres med en faglig vri. Han skal dele sine erfaringer om krisehåndtering og motivasjon og om menneskets overlevelse i et av verdens farligste land. “Joshua tar deg med på en utrolig spennende reise i sitt foredrag. Gripende og rystende på en gang”, heter det i reklamen.

Det er ikke anledning for pressen til å intervjue French eller å stille spørsmål etter foredragene. Alle spørsmål er forhåndsgodkjent og erfaringene er at det er de samme spørsmålene som stilles hver gang.

Oslo Rådhus 10. desember 2018: Nobels fredsprisvinner Dr. Denis Mukwege framførte et annet gripende og rystende foredrag om overlevelse under ekstreme og farlige forhold i Kongo. Han fortalte om kvinner og barn som er de virkelige krigsofrene i landet som herjes av ulike militsgrupper på jakt etter verdifulle naturressurser som gull, diamanter, kobolt, koltan og uran.

Plyndringene er årsaken til at 90 % av befolkningen lever i ekstrem fattigdom i ett av verdens rikeste land. I over tjue år har det kongolesiske folket blitt ydmyket, mishandlet, voldtatt og massakrert uten inngripen fra landets myndigheter og rett foran øynene på det internasjonale samfunnet. FN-rapporter som beskriver over 600 krigsforbrytelser med navn på både overgripere og ofre, får ingen konsekvenser for de involverte.

Dr. Mukwege ba oss innstendig om å velge side i denne krigen mot menneskeverdet. Han ba oss om å slutte å rulle ut den røde løperen for krigsherrene og de som løper krigsherrenes ærend. Han fører en utrettelig kamp hver dag mot de groteske overgrepene kvinner og jenter helt ned i spedbarnsalderen blir utsatt for, men ser ingen ende på volden. Han finner motivasjon til å fortsette det farlige arbeidet hos pasienter som bruker resten av livet sitt til å kjempe for fred og rettferdighet for folket i Kongo.

Joshua French sier selv at han var leiesoldat i Kongo. Han har arbeidet for sikkerhetsselskaper benyttet av krigsherrer som vi, takket være Dr. Mukwege, ikke lenger kan si at vi ikke vet om. French har aldri stilt seg på ofrenes side eller på siden til de som vil ha slutt på krigshandlingene som gjør Kongo til ett av verdens farligste land å leve i for kvinner og barn. Tvert i mot har han tatt del i krigshandlingene. Hans fortelling handler om hvor farlig det er å være en norsk leiesoldat i Kongo og hvor ille det er å sone sin straff i kongolesiske fengsler.

Mitt spørsmål til ordføreren blir derfor:

Synes ordføreren det er uproblematisk at Kulturhuset i Tromsø/Tromsø kommune leier ut kommunens kulturelle storstue til en av dem som har stilt seg på feil side i kampen for menneskerettigheter i Kongo, slik at han helt uimotsagt kan framføre et forsvar for sine omstridte handlinger?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse