Annonse
Ingen sol: Det finnes ikke sol på Jekta, skriver spaltisten.

Det finnes ikke sol på Jekta

Midnattssola gjør Tromsø sentrum til et unikt, varmt og herlig tilholdssted til alle døgnets tider.

Jeg en fanatisk tilhenger høyhus, gjerne under den litt gjevere definisjonen skyskraper.

Endelig trenger vi ikke nattbordlampe.  Hvert år lar vi oss kjæle av solas evige tilstedeværelse på himmelen som et bra nachspiel som aldri tar slutt. Jeg har fått høre at en asylsøker i byen beskrev året i Tromsø som en lang dag og en lang natt. Sola går opp, og sola går ned. Og så er året omme. Min første reaksjon var riktignok at Tromsø er mer som en kort dag, og en uforsvarlig lang natt, men alle slike rasjonelle tanker glemmer vi under midnattssolas steke. 

Nå yrer Tromsø av liv, og særlig i sentrum. Hvem enn som har påstått at Tromsø sentrum ligger for døden, må ha forvekslet oss med Bjarkøy. Stedet der alt godt drar for å dø. Med en enveisbillett over alle dårlige beslutningers mor, Bjarkøyforbindelsen. Sentrum i Tromsø på sin side er sprudlende og aktivt. Særlig tydelig har det vært under forrige ukes stekedager hvor det ikke var en tør panne i byen. Samtidig trenger vi å gjøre noen løft i sentrum for å sikre et aktivt og enda sterkere sentrum for fremtiden og fremtidige somre. Jeg en fanatisk tilhenger høyhus, gjerne under den litt gjevere definisjonen skyskraper.

Det er svært arealeffektivt, i en tid hvor det begynner å bli stramt med plass på øya, og de gjør seg godt i Tromsøs urbane bybilde. En liten nordisk metropol mellom fjellene. Samtidig anerkjenner jeg at vi trenger noen motpoler til disse stolte kolosene. Fordi det er riktig som pekes på av enkelte kritikere, høyhus tar noe utsikt, og kaster skygge. I alle fall i de knappe månedene vi har sol. Så for å skape noen motpoler trenger vi mer grøntareal i sentrum. Tromsø har ingen fullgod park i bykjernen. Park er velferd og grønne friområder er det eneste vi virkelig mangler i selve byen. Grønne, deilige, sosiale plasser, der folk kan sette seg, spise, kikke, kline og unger kan klatre. Der vi møtes fordi vi bor eller besøker Nordens Paris. Og fordi vi er jævlig glad i park. Og sol.

For sol har vi nok av i disse månedene. Midnattssola gjør Tromsø sentrum til et unikt, varmt og herlig tilholdssted til alle døgnets tider. Kaféer som i elegant glidende overgang blir til utesteder en gang rundt ni på kvelden gjør at det aldri er tomt i sentrum. Selv om en del Tromsøborgere har forlatt Edens Hage, og hyppigere gjør lange besøk til gratisparkeringshula, Jekta.

Forbrukermentalitetens lagerbygning. Og det finnes ingen sol på Jekta. Selv om jeg er sikker på at de egentlig lengter til sentrum.
Mens vi andre, vi sitter å nyter en i softis på Kaffebønnas røykfrie uteservering, med en slik dyr Oslokaffe med melk i. Cafeshino eller noe sånt.
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse