Annonse
KAOS: Gemyttlig mellom Finnmarks fylkesordfører Ranghild Vassvik og fylkesrådslederen i Troms, Willy Ørnebakk, på det første forhandlingsmøtet mellom partene ifjor høst. Tonen skulle bli mer anstrengt etterhvert.

Finnmark boikotter ikke stortingsvedtaket. Vi har prøvd å få det gjennomført.

Kommentariatet i Nordlys avslører store kunnskapshull, mener fylkesordfører Ragnhild Vassvik.

Tilsvar til kommentator i Nordlys, Tone Angell Jensen, som besvarer mitt innlegg i Nordnorsk debatt fra tirsdag denne uken.

Svaret er ganske avslørende og selv om jeg ikke vil å trette folk med en endeløs debatt om kommentatorkorpset til Nordlys vil jeg gjerne adressere følgende:

Angell Jensen gjør dessverre ikke noe forsøk på å sette seg inn i det jeg skriver om Finnmark sine forsøk på kompromissløsninger med Troms og dermed gjennomføring av stortingsvedtaket. I stedet bare avfeies det. Hun velger, helt uten å gå inn i materien, å ikke tro på det.

Det blir pinlig når Angell Jensen likevel vil grunngi sin mistro. Da viser hun til en «kort tidslinje på 16 dager». Men da, Angell Jensen, har du ikke satt deg inn i dette. Og det illustrerer et av hovedpoengene jeg tok opp i mitt innlegg.

Å snakke om en «tidslinje» på 16 dager, slik Angell Jensen gjør, er skivebom. Finnmark og Troms forhandlet i månedsvis. Vi brøt forhandlingene en gang hver før meglingen. I disse forhandlingene lanserte altså Finnmark flere alternativer som vi mente kunne ivareta stortingets vedtak. Dette er ikke noe jeg finner på. Ei heller er det en ny historie. Da har du ikke fulgt med.

Det er vanskelig å ikke smile når min omgang med virkeligheten karakteriseres som spesiell av Angell Jensen. Ved hjelp av enkel research kunne Angell Jensen med letthet funnet ut at Finnmark faktisk hadde en rekke løsninger for gjennomføring. Men Troms hadde som ultimatum at all toppledelse skulle flyttes ut av Finnmark. Du kan selvsagt velge å ikke tro på dette. Det er ditt privilegium. Sannheten er imidlertid bare noen tastetrykk unna. Google it.

Jeg kan godt gjenta det: Finnmark boikotter ikke stortingsvedtaket. Vi har prøvd, uten å lykkes, å få det gjennomført. Det har ikke latt seg gjøre uten løsninger som innebærer en uttransportering av makt som vi ikke mener er i tråd med Stortingets vedtak og intensjon.

Så kan du velge å «ikke tro på det». Det er helt greit.

Gardermoen-avtalen ble altså nedstemt av et stort tverrpolitisk flertall i Finnmark fylkesting. Jeg har tidligere en rekke ganger sagt at det var en feil vurdering av meg å signere den. Dette kan vi godt tvære på, men jeg har sagt at det var feil og forlengst gått videre.

Så til folkeavstemningen. Det må være første gang i historien at en norsk folkeavstemning har blitt forsøkt diskreditert på denne måten. Hvorfor det mon tro? Hvorfor er interessen å nærmest umyndiggjøre og latterliggjøre den så stor?

Saken er uansett at også her står fakta støtt. 87% stemte nei. Valget dreide seg om styringen av fylket vårt. Selvsagt er det relevant å sammenligne oppslutningen med fylkestingsvalg. Jensen velger å sammenligne med EU-valget i 94. Det får hun velge selv. Hun kan imidlertid ikke underslå at resultatet ble som det ble. Og en liten opplysning til: Før valget viste en meningsmåling at 86% av Finnmarkingene var mot. Den samme målingen viste også at 73% av folket i Troms også var imot. Så vi kan godt diskutere om motstanden er stor, kjempestor eller gigantisk, men spesielt interessant er det ikke.

Dette svaret fra Angell Jensen gjør ikke annet enn å understreke mine poeng. Alt man ikke liker i denne saken avfeies og viljen til å tilegne seg kunnskap er liten. Det er beklagelig.

Andre enn meg får svare på om denne tilnærmingen, der man åpenbart har store kunnskapshull om prosessen er Nordlys verdig. Jeg har gjort mitt. Så får Nordlys sine kommentatorer selv velge om de vil ta innover seg kritikken eller la være.

Jeg skrev i forrige kommentar at man må ha lov å forvente mer fra Nord-Norges største avis. Dessverre gjorde ikke Jensen sitt tilsvar noe for å endre min oppfatning om det.  

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse