Annonse
Ingalill Olsen, her på talerstolen under Arbeiderpartiets landsmøte i Oslo.Foto: Erlend Aas / Scanpix

Finnmark er ett fylke og en egen region

Finnmark Arbeiderparti avviser en sammenslåing av Finnmark fylke med andre fylker og ber om at Finnmark fylke får overført nye og relevante oppgaver, samt midler til å følge disse opp.

H/Frp-regjeringa la 5.april 2016 en stortingsmelding om nye regioner. Regjeringa ønsker seg større og færre regioner, og sier at de vil ha om lag 10 regioner i landet.

Finnmark Arbeiderparti konstaterer at regjeringen hatt tatt inn over seg Stortingets vedtak om at det skal være tre folkevalgte nivå i Norge. Hittil har H/Frp-regjeringa aktivt prøvd å undergrave dagens fylkeskommuner med å stramme kraftig inn på økonomien.

Regjeringen foreslår at større regioner skal få større ansvar. Tildeling av ansvar er tydeligvis knyttet til at fylker slår seg sammen.

Finnmark Arbeiderparti mener at Finnmark fylke er og bør fortsatt være en region. Fylket har vært aktiv med hensyn til regional næringsutvikling, til tross for kraftig nedtrekk i overføringene til dette viktige feltet.

Finnmark er det fylket som ligger lengst unna sentralmakten og en sammenslåing med andre fylker vil ikke endre dette. H/Frp-regjeringa har gjennomført en storstilt effektivisering- og sentraliseringspolitikk som har rammet Finnmark hardt. Kompetansearbeidsplasser er flyttet ut av fylket og Finnmark Arbeiderparti har med rette omtalt det som har skjedd som at «Regjeringen demonterer Finnmark».

Finnmark Arbeiderparti avviser en sammenslåing av Finnmark fylke med andre fylker og ber om at Finnmark fylke får overført nye og relevante oppgaver, samt midler til å følge disse opp. Eksempler på type oppgaver kan være samferdsel, næringsutvikling, distriktspolitikk, friluftsliv, landbruk, miljø, kultur og kulturbygg.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse