Annonse
Foto: Stian Eliassen

Finnmark Høyres nei til Finnmark

– Dette må da være en av de flaueste bortforklaringene vi har sett fra en politiker på lange tider, skriver Magnar Leinan.

Mange kloke ord blir sagt i spøk. Dessverre blir i langt høyere grad dumme ord sagt i fullt alvor, sier et gammelt ordtak.

«Selvsagt stemte vi ikke mot for å verne helseministeren. Vi kunne rett og slett ikke stemme for en uttalelse det ikke var gitt mulighet til å sette seg inn i», sier leder Jo Inge Hesjevik i Finnmark Høyre til Altaposten, etter at de nektet å bli med på fylkestingets brev til helseminister Bent Høie, der man slår fast at man ikke under noen omstendighet kan akseptere forslaget fra Helse Nord om å fjerne et ambulansefly lokalisert i Alta og erstatte det med et jetfly med base i Tromsø. Et forslag som helseministeren tidligere har gitt sin fulle støtte til.

Mange kloke ord blir sagt i spøk. Dessverre blir i langt høyere grad dumme ord sagt i fullt alvor, sier et gammelt ordtak. Selv om konkurransen til tider er hard; dette må da være en av de flaueste bortforklaringene vi har sett fra en politiker på lange tider. Etter flere ukers debatt i Finnmarksavisene og NRK Finnmark har altså Hesjevik og to andre i Høyres fylkestingsgruppe fortsatt ikke forstått hva saken dreier seg om…? Det må ha vært et pinlig øyeblikk også for de to Høyre-representantene som prisverdig nok skrev under på brevet…

Dessverre er jo ikke dette noe nytt; Finnmark Høyres egen Frank Bakke-Jensen har fra sin plass på Stortinget sammen med Fremskrittspartiets Jan-Henrik Fredriksen alltid stått trofast på for å male glansbilder av regjeringens sentraliseringspolitikk, mens Hesjevik og Finnmark Høyres bidrag har vært enten å uttrykke forståelse, eller ganske enkelt sitte musestille og holde kjeft. Så også denne gang; igjen ser vi altså at det er viktigere å unngå å kritisere moderpartiet og partiledelsen i sør, enn å støtte sitt eget hjemfylke og folket som har valgt dem.

Høyre må sette seg inn i saken og komme på banen; ressursene for å finansiere et jetfly kan ikke hentes ved å redusere akuttberedskapen i Finnmark – eller hva mener Finnmark Høyre, spør kommuneoverlege i Lebesby og Gamvik, Jan Eggesvik, i et nytt avisinnlegg.

Beklager, Eggesvik – du skal ha stor takk for din iherdige kamp for en god luftambulanseberedskap også for Finnmarks befolkning; sammen med de tre flysykepleierne Ulla Lindquist, Synnøve Amundsen og Bjørn Bjerkan har du med dine mange faktabaserte innlegg til fulle dokumentert galskapen i dette forslaget og de dramatiske følgene dette kan få. Men jeg er redd kampen er tapt. Lars Vorland og Helse Nord ombestemmer seg nok ikke; de har ingen ytterligere kommentarer, dette er en ikke-sak for dem, er den utrolig arrogante beskjeden fra deres kommunikasjonsdirektør Siw Sandvik til Finnmark Dagblad/iFinnmark.

Det gjør nok heller ikke helseministeren, dette er nok «god» Høyrepolitikk, og handler nok mer om økonomi enn et trygt helsetilbud til finnmarkingene. Og fra Finnmark Høyre er det tydeligvis ingen hjelp å få – der har de åpenbart gjort den amerikanske komikeren Groucho Marx´ ord til sine: «Ikke kom trekkende med fakta. Det bare kompliserer saken».

Vi får de politikerne vi fortjener, heter det. Har vi virkelig fortjent disse? Det får bli spørsmålet for alle oss andre i tiden frem mot neste valg…

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse