Annonse
SISTE INNSPURT: Gammelordfører Alf E.Jakobsen overleverte torsdag kjedet til nyordfører Marianne Sivertsen Næss. Foto: Ole Gunnar Onsøien/iFinnmark

Finnmarks sterke mann trer av

Den populære Alf. E Jakobsen har denne uken gitt fra seg ordførerklubben, etter 20 år som ordfører i Hammerfest, med rent flertall bak seg hele tiden. Fra 48 prosent oppslutning i 1999, og etterpå har det bare økt på, til 71 prosent i 2015. Han har vært med på en fantastisk reise for sin hjemby, fra Robek-lista og elendig kommuneøkonomi på 90-tallet, til velstanden som fulgte med eiendomsskatten fra Snøhvit-anlegget på Melkøya.

Jakobsen har fått borgermester-status, på en måte som bare noen ytterst få lokalpolitikere oppnår. Hans etterfølger Marianne Sivertsen Næss mener det er ord som «ordinær» og «en helt vanlig mann» som beskriver Jakobsen best. Han har nemlig blitt ett med sitt lokalsamfunn. Søppelplukking og jaging av rein fra hager og bygater, har vært en daglig syssel på vei til og fra jobb, ofte på moped.

Men bak finnmarkingens milde og imøtekommende ytre, skjuler det seg både temperament og en bestemt maktpolitiker. Mange vil huske hans mange harde oppgjør med Røkke-systemet om fisk, trålere og eierskap til ressursene.

Det var slik Jakobsen ble Finnmarks sterke mann. Etter hvert ble han en stemme som ble lyttet til langt ut over sitt eget fylke. Jakobsen ble en strateg og alliansebygger, i Oslo ble han oppfattet som en talsmann for nordnorske fellesinteresser. Ingen i Arbeiderpartiet våget å ta viktige avgjørelser som berørte Nord-Norge, uten å spørre Jakobsen til råds.

For noen år siden kom boken «Makteliten – 252 kvinner og menn som styrer Norge», redigert av direktøren i Fritt Ord, Knut Olav Åmås. Der var ordføreren i Hammerfest en av kun to personer bosatt i Nord-Norge, som var på listen. Det understreker statusen han har hatt.

Jakobsen kommer fra små kår i den nordnorske arbeiderklassen, han har selv bakgrunn som trålfisker.  I Ap har han blitt en markant talsperson for industri og utnyttelse av naturressurser som redskap for verdiskapning og sysselsetting. I dag er det Oslo-logikken som leverer urovekkende mye av premissene for Ap-politikk. Dagens partiledelse gjør nok klokt i å lytte litt mindre til syklister i Oslo, og mer til partiveteranen i industribyen Hammerfest.

I en tid med sterk polarisering og dyrking av fiendebilder, ikke minst i Finnmark, er det vanskelig å overvurdere betydningen av politikere som samler på tvers av partigrenser, slik Alf E. Jakobsen maktet. Men det er en tid for alt, og nå unner vi gammelordføreren i Hammerfest alt godt og rolige dager.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse