Annonse
Det er direkte latterlig når Skjalg Fjellheim påstår at man «fra samisk hold» frykter at Helga Pedersen leder an i en debatt som virvler opp anti-samiske holdninger, skriver Steinar Schanche. Foto: Ksenia Novikova, NRK / FEFO

Uvennlig og usaklig angrep på Helga Pedersen

I en kommentar 18. desember leverer redaktør Skjalg Fjellheim et uvennlig og usaklig angrep på Helga Pedersen og hennes treffende kronikk i Klassekampen 17. des. om den foreslåtte endringen av finnmarksloven.

Hans forfalskning av Pedersens utsagn må være gjort med hensikt. noe annet vil være å undervurdere hans intellekt. Han inviterer nærmest åpenlyst til usaklige kommentarer, og han får da også respons hos noen av sine disipler i kommentarene. Helga Pedersen kan sikkert svare utmerket på dette angrepet selv, men jeg klarer ikke å la være å gi noen kommentarer. Så får jeg heller tåle vreden fra Fjellheims allierte.

Fjellheims første usaklighet avslører han allerede i ingressen, ved å antyde at Pedersen sammenligner abortloven og finnmarksloven. Helga Pedersen påpeker i stedet riktig at regjeringens behandling av de to lovene har klare paralleller. Parallellen er ikke bare at regjeringen i begge tilfeller og omtrent samtidig vil en skru klokka tilbake på hvert av de to områdene. For egen del vil jeg legge til at bløffen om at endringene ikke vil ha noe som helst å si i praksis brukes like skamløst i begge tilfeller. Parallellen er åpenbart riktig observert.

Fjellheim fortsetter med å antyde at Pedersen uttrykker redsel for at makteliten i Tromsø skal kolonisere Finnmark. Dette er en mildt sagt kreativ fortolkning av Pedersens påpekning av at regjeringens foreslåtte endring av oppnevning av styret for FeFo er en betydelig politisk og prinsipiell endring av loven, og ikke bare en «teknisk justering» som regjeringen forsøker å bløffe med. Fjellheim kan umulig ha unngått å se at forslaget har blåst nytt liv i konfliktene om finnmarksloven og Fefo. Denne konflikten er det ikke Helga Pedersen som har vekket til live, men regjeringen med god hjelp av Fjellheim og hans allierte.

Det er ikke bare slik at fylkestingsmedlemmer fra Troms skal være med på å velge de tre fylkestingsrepresentantene til FeFos styre etter en sammenslåing, det er også store muligheter for at nominasjons- og valgprosessen til fylkestinget vil føre til at finnmarksbenken består av representanter som finnmarkingene absolutt ikke vil ha der. Disse vil være med på både å velge styremedlemmer og kunne velges til styret. Dette er ingen bagatellmessig «teknisk justering», dette er en vesentlig prinsipiell og faktisk endring av loven, helt i strid med finnmarkslovens intensjon og finnmarkingenes rettigheter.

I samme stil antyder han at «ledende personer i Finnmark» sammenligner tvangssammenslåingen med nazistenes okkupasjon. Her nytter Fjellheim knepet med å assosiere Helga Pedersen til andres uttalelser, i sin kronikk har Helga Pedersen ikke ett ord om okkupasjonen. Enhver som har fulgt diskusjonen om tvangssammenslåingen, jeg formoder også Fjellheim, må ha sett at denne sammenligningen ikke er kommet fra «ledende personer». Den er tvert om kommet fra folkedypet i Finnmark, ikke minst fra respekterte velvoksne som selv har opplevd okkupasjonen.

Helga Pedersen har heller ikke foreslått eller sagt noe om finnmarksloven som Sametinget kan reagere negativt på, slik Fjellheim påstår. Hun sier ikke ett ord som overhodet kan tolkes som kritikk mot Sametingets representasjon i FeFo-styret. På en svært usaklig og usmakelig måte forsøker Fjellheim å så konflikt mellom Sametinget og Helga Pedersen. Det er direkte latterlig når Fjellheim påstår at man «fra samisk hold» frykter at Pedersen leder an i en debatt som virvler opp anti-samiske holdninger. Hvem er det fra «samisk hold» han sikter til, og hvor tar han det fra? Jeg er fristet til å bruke uttrykket som Klassekampen stundom bruker i den komiske spalten «På teppet»: Det var da den rette ræva som feis.

Skjalg Fjellheim uttrykker bekymring for Helga Pedersens kompetanse som lærer ved Tana videregående skole. For min del får jeg si at elevene skal prise seg lykkelig over at de får Helga Pedersen som lærer, og ikke Fjellheim.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse