Annonse
Haakon Lie og Odvar Nordli i samtale på et møte i veterangruppa til Hedmark Arbeiderparti hjemme hos Lie på Ulvøya sommeren 2003. (Foto: Arbeiderpartiet)

Nå er helvete løs! sa Odvar. Haakon hadde gått til VG med saken...

Etter å ha hørt statsminister Erna Solberg si at hun er “imot å bevare for å bevare”, grep Ap-veteran Andor Normann til tastaturet for å fortelle denne historia om “Firerbanden”, “Veterangruppa” og kampen mot “kapitalismens gribber” på 90-tallet.

Vi var rådgivere for Ap og ble bedt om råd i viktige saker.

For vel 20 år siden hadde  Arbeiderpartiet (Ap) en gruppe veteraner i Oslo som kalte seg  for «Firerbanden». I Hedmark Arbeiderparti dannet vi  i 1995 «Veterangruppa. «Firerbanden» besto av Haakon Lie, Finn Lid, Jens Chr. Hauge og Tor Aspengren. Åse Bjerkholt overtok plassen til Aspengren da han ble syk. I Hedmark var vi dusinet fullt med Odvar Nordli som det fremste medlem og ellers gamle sentrale LO- og partifolk. Fhv. politisk fylkessekretær for Ap, Martin Hoff, ble leder for gruppa. Jeg ble bedt om å ta på meg sekretærjobben, noe jeg gjorde

Nå kjente jeg Haakon Lie godt helt fra midten på 60-tallet. Jeg orienterte ham i hans hjem  på Ulvøya om vår gruppe. Han var særlig fornøyd med at Odvar var med oss. Det var en gjensidig beundring mellom de to når det gjaldt den evnen de begge hadde til både dyp politisk analyse og politisk taktikk. Den da 90 år gamle kjempen ville ha et nært samarbeid mellom våre to grupper, og at vi hadde årlige sammenkomster mellom oss i hans heim. Samarbeide ble etablert og hver vår hadde vi vår samling hos Haakon. Vi var rådgivere for Ap og ble bedt om råd i viktige saker.

Det ble to saker der vi engasjerte oss ekstra sterkt. Først kom kravet fra regjeringen Bondevik  om privatisering av Statoil og Statskog. Deretter kom de samme krefter med angrep på «hjemfallsretten» i vår kraftforsyning. Den ble innført i norsk konsesjonslovgivning i 1909 og har stått helt sentralt i statens utbygging og kontroll av vår vannkraft. «Veterangrupa» med Odvar i spissen, utarbeidet et notat om vårt syn på Statoil. Vi frarådet enhver form for privatisering. «Firerbanden» v/Haakon ble orientert og han bad meg komme til Ulvøya med notatet. Det skulle ikke offentliggjøres var Odvars beskjed. Haakons kommentar var: «Dette får vi se på».

Tidlig neste morgen ringte Odvar meg. «Nå er helvete løs, Andor», var det første han sa. Haakon hadde gått til VG med saken der hans nære venn, Olav Versto, var politisk redaktør. Siden kom også radio og TV med. Det ble en omfattende debatt der ikke minst Odvar måtte ta støyten, noe han gjorde på en glimrende måte. Haakon hadde fått den skarpe debatt han ville ha, på det politiske torg. Det samme skjedde da hjemfallsretten ble satt under angrep av de borgerlige. Her fikk vi god støtte av fhv. generaldirektør i NVE, Erling Diesen, som var med på våre møter i Oslo og på Hamar. Finn Lid gav oss den opplysning at også Kåre Willoch delte vårt syn. Han ville også verne om særdeles viktige verdier og hindre endringer som ville være sterkt samfunnsskadelige.

Ovenstående er skrevet etter å ha hørt statsminister Erna Solberg si på sin pressekonferanse 26. juni - at hun «var imot å bevare for å bevare». Hun kjører et løp med sentralisering og markedsliberalisme som har lite med god konservatisme å gjøre. Den vil bevare og bygge videre på viktige sentrale nedarvede verdier. Det var viktig for å bevare statens kontroll med både Statoil og hjemfallsretten. Dermed sikret Arbeiderpartiet vår felles velferd og hindret kapitalismens gribber i å nå sine mål om mer rikdom for de få.

  • Andor Normann (87) er opprinnelig fra Steigen i Nordland, men har bodd det meste av sitt voksne liv i Hedmark. Han er utdannet sivilagronom.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse