Annonse
OMSTRIDT: Vil Per Sandberg bli utnevnt til fiskeriminister i ekstraordinært statsråd onsdag?

Fiskeriminister fra Frp?

Det er ikke gitt at en fiskeriminister fra Frp vil føre en ekstremt liberalistisk fiskeripolitikk.

Frp har i det siste på flere punkter fremstått som mer moderat enn Høyre i fiskeripolitikken.

Så ser det ut som Erna Solberg og Siv Jensen likevel klarer å foreta nødvendige ommøbleringer og utskiftinger i regjeringen før nyttår. Dette skal skje i et ekstraordinært møte i statsråd onsdag.

Spekulasjonene og lekkasjene er mange. En av dem dreier seg om posten som fiskeriminister, en statsrådspost som alltid har vært og fortsatt er viktig for Nord-Norge.

I skrivende stund har bl.a. VG meldt at Elisabeth Aspaker forlater denne posten. Hennes arvtaker skal være Frps urokråke Per Sandberg, mener VG.

Flere kilder Nordlys har vært i kontakt med bekrefter disse opplysningene. Per Sandberg kan bli ny fiskeriminister, men det kan også bli andre løsninger.

Hvis dette imidlertid viser seg å være korrekt, er det nok mange som lurer på hva det vil bety at en Frp-politiker for første gang skal lede fiskeridepartementet.

Og ingen hvilken som helst Frp-politiker heller, men en av de aller mest omstridte. Sandberg har stått i mange kriger, både internt i partiet og ikke minst utad.

Han er en av de mest fargerike og kontroversielle politikere som sitter på Stortinget, og har klart å skaffe seg uvenner både internt og utenfor partiet. 

Men Sandberg har også mange venner, ikke minst ute blant velgerne. Han oppfattes som en politiker som snakker fra levra, sier rett ut hva han mener, og står for det. Det er det mange velgere som setter pris på.

Men kan han fiskeripolitikk? Og hvor står han og Frp i de fiskeripolitiske debattene om leveringsplikt, rettigheter og andre stridsspørsmål?

Det vil kanskje komme som en overraskelse på mange, men Frp har i det siste på flere punkter fremstått som mer moderat enn Høyre i fiskeripolitikken.

Forståelse for en god forvaltning av fellesressursene i havet ser ut til å være voksende i partiet. Frp har bl.a. landsmøtevedtak fra 2014 der de går mot strukturering av fartøyflåten under 11 meter. De tre nordnorske fylkeslagene har også markert seg som motstandere av å oppheve leveringsplikten.

Det er derfor ikke gitt at en fiskeriminister fra Frp vil føre en ekstremt liberalistisk fiskeripolitikk.

Kanskje hjelper det også på at Sandberg er bosatt på Senja, og der har rike muligheter til å lytte til hva fiskerne selv mener om politikken.

Dessuten: Vi trenger ikke ministere som er vaksinert mot enhver modernisering i norsk fiskeriforvaltning.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse