Annonse
Kysten forlanger nå ny fag-minister for fiskeri – kvinne eller mann – som i utgangspunktet forstår hva man steller med – ikke utpekt på et kontor i Bergen eller Oslo som en slags politisk belønning, skriver Karl Glad Nordahl. Foto: Scanpix

Fiskeriminister uten dømmekraft

Fiskeriminister Per Sandbergs sommer-reise til Iran er blitt alt annet enn privat ferietur sammen med ny kjæreste. Det er velkjent at han reiste avsted uten å melde fra, med mobiltelefonen i lommen, med sine farlige konsekvenser.

Sandbergs egen sak

Hele landet er nå godt orientert om saken – hvor tullete og tankeløs Sandbergs Iran-ferd har vært. – Det er derfor ingen grunn til her å dvele ved det noe spesielle kjæreste-forholdet. Det angår bare han sjøl. – Man kunne ventet at Sandberg likevel hadde tenkt litt på at muligens var ikke Per det mest spennende for denne tidligere skjønnhetsdronningen – med store interesser i fisk.

Duger ikke som fiskeriminister

Saken er viktigere med sine direkte farlige aspekter. – Spørsmålet er rett og slett: Kan Sandberg i sin tankeløshet, og nå for alle beviste manglende dømmekraft, likevel få holde fram som fiskeriminster? – Svaret er opplagt nei!
Per Sandberg kunne beviselig lite eller ingenting om fiske før han ble utnevnt. – Virket hans har laget mye støy og opprør på kysten. Verst av alt laget problemer for fiskeri-avhengige kommuner. Feilgrepene er grundig dokumentert ved en rekke artikler fra fagfolk innen fiskeri. – Nå har han som sitt svennebrev satt hele landets sikkerhet i fare, det uten å forstå det sjøl!

Bør vurdere sin stilling

Tidligere etterretningssjef, Kjell Grandhagen, har sagt både pent og diplomatisk at Sandberg nå bør vurdere sin stilling – det vil si som statsråd og minister.

Først to uker etter «ferieturen» fant Sandberg det nødvendig, etter presseoppslag å opplyse myndighetene om turen, altså først etter intervjuer der det tydelig gikk fram at mannen ikke hadde forstått bæra av alvorligheten.

Politikerforakt

Før han ble parti-stoppet – ga lederen for Oslo Frp, Mazyar Keshvari – selv flyktet iraner – for åpen mikrofon og TV klart uttrykk for at Sandberg bør vurdere sin stilling som nestleder i Frp. Frps leder – Siv Jensen – på sin side, lot til å kunne godta at mannen måtte ha krav på ferie i fremmed land…

Så har da videre hendt at statsminister Solberg hadde fortrolig samtale med Sandberg og skal ha sagt – fy deg, Per! («Det er lov å gjøre feil!») – Og fortsatt har Sandberg statsledernes fulle tillit! – Representanter for pressen fikk lov til å stille ett spørsmål hver…
Slike enkle løsninger på en meget komplisert og farlig sak, er med på å skape mistillit og politikerforakt. – Det er nok etter dette flere enn Sandberg som burde vurdere egen fortreffelighet. – Det går bare ikke at å dille dette bort på en slik uforsvarlig måte.

Om Sandberg får fortsette som nestleder i Frp, er uinteressant for de fleste. – Viktigere og interessant for kyst- og fiskeri-Norge – og for hele landet – er Sandbergs manglende dømmekraft og tilsynegitt uvitenhet om viktige sikkerhetsregler.

Ny fiskeriminister

Det er her snakk het om landets gjennom hundrevis av år viktigste næring, nå også med forsterket betydning ved oppdrett. – Ei næring som trolig må bære mye av landets velferd når mye annet svikter. – Næringen har nok av dytige personer som kan kan bekle den viktige stillingen som fiskeriminister – folk som ikke behøver å prøve og feile først!

Kysten forlanger nå ny fag-minister for fiskeri – kvinne eller mann – som i utgangspunktet forstår hva man steller med – ikke utpekt på et kontor i Bergen eller Oslo som en slags politisk belønning.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse