Annonse
Jeg mener vi både kan vurdere økt kontroll på grensa og strengere sanksjoner mot dem som blir tatt. Det kan også virke preventivt, skrive fiskeriministeren om fiskesmuglinga. Foto: Tollvesenet

Fiskesmuglingen skal stoppes

Sommeren nærmer seg. I noen deler av landet føles det allerede som sommeren har gjort sitt inntog. Sommer betyr også at økt oppmerksomhet mot fisk som smugles ut over Norges grense.

Det er en utfordring at enkeltpersoner kommer til Norge med et mål om å ta mest mulig fisk ut av landet. Det er derfor bra at Tollvesenet avdekker tilfeller av fiskesmugling langs grensen. Fiskeridirektoratet samarbeider med Tolletaten, Skatteetaten, Politiet og Mattilsynet, hvor ulovlig utførsel av fisk utgjør en del av et bredere kontrollfokus.

At vi fra 1. januar i år har innført nye regler for å få registrert virksomheter i turistfiskenæringen og hvilken mengde fisk gjestene tar ut, stimulerer til mer ordnede former og gjør det lettere å gjennomføre kontroller. Utførselskvoten er nå 20 kg for gjester ved registrerte turistfiskebedrifter, og 10 kg for alle andre. Men, det vil ikke løse alle utfordringene med smugling av fisk.

De som driver med fiskesmugling skal stoppes. Derfor tar jeg initiativ til et møte med mine kollegaer i Justisdepartementet og Finansdepartementet. Vi ser på hva vi kan gjøre for å stoppe de som driver med slik kriminalitet. Jeg mener vi både kan vurdere økt kontroll på grensa og strengere sanksjoner mot dem som blir tatt. Det kan også virke preventivt.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse