Annonse

Fisketurisme til besvær

Da må man kunne forvente at samtlige drivere tar problemene på alvor, både når det gjelder ulykker og forsøk på smugling av fisk.

I helga kom melding om at nok en fisketurist er omkommet. Denne gang utenfor Mehamn. Det var seks personer i båten, som skal ha gått rundt etter å ha tatt inn vann. Detaljene rundt til forliset, er ennå ikke klare, det blir politiets og eventuelt havarikommisjonens oppgave å finne.

Men det som er klart, er at ulykkene der fisketurister er involvert, fortsetter.  Hvert eneste år siden fisketurisme ble populært, har det skjedd ulykker på havet, ofte med en eller flere omkomne som det tragiske resultat. Ulykkene skjer hele kysten rundt.

Sjøfartsdirektoratet har sagt seg bekymret for manglende kunnskaper hos folk som ferdes i båt – særlig fisketurister. For fisketurister utgjør en uforholdsmessig andel av antallet omkomne på sjøen.

Det er grunn til å tro at folk som ikke er vant til å ferdes på havet, ikke skjønner hvor fort været kan skifte i utsatte strøk, eller hvor lite som noen ganger skal til for at det skjer en ulykke eller at noen faller over bord.

De som driver med fisketurisme har måttet tåle mye pepper, både for at turister i det hele tatt får lov å fiske, for at noen av dem tar med seg for mye fisk ut av landet og for det høye antallet  ulykker. Men fisketurisme er blitt en viktig næring i mange kystområder, og er nok kommet for å bli.

Da må man kunne forvente at samtlige drivere tar problemene på alvor, både når det gjelder ulykker og forsøk på smugling av fisk. Kan man holde sånn noenlunde rede på hvor mye som fiskes av yrkesfiskere, må det også være mulig å holde oversikt over turistfiskere.

Mange driver da også seriøst, men så lenge det skjer nye ulykker og smuglere tas på grensen, nå sist med fisk nok til flere års forbruk, er ikke systemene gode nok.

Direktør Olav Akselsen i Sjøfartsdirektoratet oppfordrer alle til å ta båtførerprøven. Det er også laget informasjonsfilm på en rekke språk. Men det er tydelig at oppfordringer og informasjon ikke er nok, her må det trolig sterkere lut til.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse