Annonse
Politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys forstår ikke motstanden i Finnmark, mener artikkelforfatteren. Foto: Torgrim Rath Olsen/Nordlys

Fjellheim og Stavrum på viddene

Det gikk som det måtte, kaos og kommentatorenes kamp i å overgå seg selv i å mene hva som er best for Finnmark.

Man dunder av gåret i sine Bat-mobiler og nednakker en befolkning som prøver å ta vare på seg og sitt. Fy skamme seg!

Jeg forstår når jeg har tapt, og takker av denne kampen.

Resultatet, ja den får du nå vurdere selv!

Det gikk som det måtte, kaos og kommentatorenes kamp i å overgå seg selv i å mene hva som er best for Finnmark.

Fremdeles er ikke oppgavemeldingen behandlet, men debatten overgår seg selv og det sprøytes inn propaganda i fra nær sagt alle hold.

La nå iverfall en ting være klinkende klart. Finnmark fylke har etter det jeg har til kunnskap aldri sagt nei til regionreformen. Tvert om har Finnmark fylkeskommune i deres behandling vært positiv til overføring av ny kompetanse.

Det Finnmarks befolkning har sagt nei til - det er en sammenslåing med Troms Fylke. Verken mer eller mindre.
Begrunnelsen har etter mitt syn vært ærlig, vel begrunnet og helt nødvendig.

Før hele den norske mediekalaset går fullstendig bananas og tar altfor sterke lesebriller på – la oss nå iallfall forsøke å definere – hvorfor ett rungende nei.

Det må ha vært i ett svært tåkefullt øyeblikk man utledet ett forslag til fellesnemd, med en vektskål i ett enkelt fylkesfavør, og man i samme øyeblikk fant det rimelig og flytte både det administrative og politiske maktapparatet fra Finnmark og inn til Troms og Tromsø.

Alle delene av makt ble altså sendt på flyttefot. Både Politisk makt, økonomisk makt og selvfølgelig også ideologisk makt.

Makt utøves som kjent direkte i tvangs- og beslutningssituasjoner og også indirekte gjennom symboler, institusjoner og sosiale strukturer.

Makt er dermed evnen til å nå et mål, og dermed skape en virkning. Tror dere jeg pratet tull. Så les gjerne neste avsnitt også.

Alle fire sammenhenger og ulike dimensjoner av makt er satt på spill.

Direkte makt som utøves på beslutningsarenaen. Indirekte makt som berører adgangen til beslutningsarenaen. Bevissthetskontrollerende makt eller usynlig kontroll. Og til slutt institusjonell makt eller med andre ord – Rammeverket.

Kjære Gunnar Stavrum og Skjalg Fjellheim, ser dere ikke dette?

Forstår dere ikke at dette vil utlede helt nye maktstrukturer for Finnmark fylke.

Man dunder av gåret i sine Bat-mobiler og nednakker en befolkning som prøver å ta vare på seg og sitt. Fy skamme seg!

Jeg lurer på hva Nordland fylke ville ha gjort om de var i samme situasjon eller Troms og Tromsø ble forsøkt flyttet til Bodø og Nordland. Tør undre meg om lyden ville ha vært den samme?

Så kjære dere; Er det Finnmarkingen som er vrang, selvopptatt og uforstandig?

Drømmen om region Nord Norge – den brast!

Takk for meg,

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse