Annonse
Den nye justisministeren fra Frp, Jøran Kallmyr, er i hardt vær etter sine uttalelser i en tale på frigjøringsdagen 8.mai Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Norge bør beklage Kallmyrs flause

Hvor langt kan en justisminister egentlig gå i å fornærme et naboland?

Det har vakt reaksjoner at justisminister Jøran Kallmyrs benyttet sin 8-mai-tale til å snakke om «frihet mot sosialisme».

Da Kallmyr skulle forsøke å moderere sine uttalelser, gikk det fra galt til verre. Kallmyr understreket på Dagsnytt 18 at det han egentlig mente på frigjøringsdagen, ikke var sosialisme i sin allminnelighet, men  «sovjetsosialisme».

Da kom reaksjonene fra russiske myndigheter. Kallmyr hadde overhodet ikke forstått sprengkraften i det han sa. Det finnes 364 dager i året hvor Kallmyr kan ta et oppgjør med det Sovjet-staten representerte. Men justisministeren valgte den ene dagen hvor han ikke burde gjøre det.

Russland mistet nemlig flere menneskeliv på norsk jord under annen verdenskrig enn Norge selv. Mange av dem var fanger og slavearbeidere for Hitlers soldater. 954 av dem ligger faktisk begravet på Jørstadmoen, stedet der Kallmyr talte den 8.mai.

Dessuten må Kallmyrs uttalelser sees i lys av at sovjerusserne betalte med 2000 døde og sårede for å frigjøre en del av kongeriket vårt fra Nazi-Tyskland. Det skjedde i Finnmark høsten 1944, i området fra Grense Jakobselv til Tana bru.

Kallmyrs tale innholdt ingen takk, verken til de sovjetrussiske soldatene som deltok i dette blodbadet, eller de andre som opplevde så mye lidelse på norsk jord. Også av hensyn til partisanene som opererte bak okkupantens linjer i Finnmark, burde Kallmyr valgt andre ord. Partisanene var sovjet-sosialister. Og norske. 

I stedet brukte han frigjøringsdagen til et rent ideologisk utspill for Frp. En dag da god kotyme er at man legger skillelinjer til side, og vennlig uttrykker takknemlighet til alle som bekjempet nazismen.

Fordi Kallmyr valgte å fremme egne politiske mål, misbrukte han muligheten til å representere oss alle.

Russland-ekspert Julie Wilhelmsen, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), forklarer i Dagbladet hvorfor Russland reagerer. Det handler om det nasjonale traumet andre verdenskrig, eller Den store fedrelandskrigen eller Den store patriotiske krigen, fortsatt er for russerne.

Det setter Kallmyrs flause i kontekst. Han har altså uttalt seg på en måte som er en grov fornærmelse mot de døde soldatenes etterkommere, og de få gjenlevende veteranene.

har Erna Solberg nok en gang blitt nødt til å sette iverk en redningsoperasjon for en justisminister fra Frp. Men i stedet for å beklage på en mild måte, rykker hun ut med forsvar av Kallmyr. Hun sier hun «stusser over Russland» sin reaksjon.

Her er det grunn til å spørre om hun setter interessene til en fersk justisminister fra Fræna, foran interessene til Norge.

Det er dessverre ikke noe nytt at Solberg tråkker på ømme russiske tær. I 2015 uteble hun demonstrativt i Moskva, da russerne feiret seieren over Hitler-Tyskland. At hennes plass sto tom dengang, var ikke i Norges interesse, like lite som det er i Norges interesse at hun bagatelliserer Kallmyrs overtramp.

Solberg bør erkjenne at Kallmyr med sin taktløse opptreden har brakt Norge i forlegenhet. Og at han har gjort det på en måte som - med god grunn - føles ganske ubehagelig for mange.

Særlig helt nordøst i Norge, der man om få måneder skal markere at det er 75 år siden sovjetsosialistiske soldater kom som befriere. Der gjør det ekstra vondt at vår egen justisminister har krenket frigjørerne. 

Erna Solberg bør be Russland om unnskyldning. Det vil selvfølgelig være ydmykende for Kallmyr, men andre hensyn må denne gang veie tyngre. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse