Annonse
FRIGJØRING: Sovjetrussiske soldater fra Den Røde Hær møter norsk sivilbefolkning i Kirkenes høsten 1944. Foto: Tass/NTB Scanpix

Flaut og uklokt, Bakke-Jensen

Å invitere Putin til Kirkenes, er ikke det samme som å akseptere brudd på folkeretten.

Norge vil ikke invitere Russlands president til markeringen av frigjøringen av Finnmark i 1944. Det skjer i oktober neste år, 75 år etter de blodige kampene mot Hitlers soldater.

Vertskapet, forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, sier Vladimir Putin ikke har gjort seg fortjent til det. Men Putin er Russlands statsoverhode. Og det var Russland som ofret 2122 menn på norsk jord.

75-årsubileet for frigjøringa av Finnmark handler ikke om å hedre Putin. Men det heltemotet russiske soldater gjorde for å befri landet vårt.  Å ikke invitere landets toppledelse er et brudd på godt naboskap, og diplomatisk kutyme.

Det er et anstrengt forhold mellom Norge og Russland på toppnivå, og  næringssamarbeid har stoppet som følge av handelsboikott på begge sider. Vi trenger pusterom hvor vi kan snakke sammen. Der vi vektlegger at vi aldri har vært i krig med hverandre, men stikk motsatt, hjulpet hverandre med å stanse en felles fiende.

Når Bakke-Jensen forlanger at Putin må skjerpe seg før han kan bli invitert til Kirkenes, klinger det dårlig. Særlig siden også Norge har en, hva skal vi si,  ganske pragmatisk innstilling til folkeretten. Vi bryr oss ikke om brudd på folkeretten i Israel eller i Kina. Eller at vår “allierte” Saudi-Arabia er i ferd med å bombe Jemen tilbake til steinalderen.

Og i Irak brøt USA folkeretten, uten at det ble gjort så viktig at det har fått konsekvenser for hvordan Norge forholder seg til USA.

Poenget er at folkeretten ikke er noe Norge holder absolutt, men vurderer hele tiden i fra sak til sak - akkurat som Russland.

Norske myndigheter gjør helt rett i å markere seg mot et selvhevdende og nasjonalistisk Russland. Men å invitere den russiske presidenten for å ta del i en markering i Kirkenes, kan umulig tolkes som aksept for brudd på folkeretten i dagens Europa.

At russerne nå er fornærmet, er det det ikke noe å si på. Russland led enorme tap under 2.verdenskrig. Å skape inntrykk av at Norge nedvurderer deres innsats for å jage nazistene ut av landet vårt, bidrar neppe til å ivareta norske interesser. Slik regjeringen burde gjort, gjennom pragmatisk politikk.

Bakke Jensen følger dessverre opp Erna Solbergs bommert fra 2015. Da nektet statsministeren å dra til Moskva for å delta på 70-årsmarkeringen av slutten på 2.verdenskrig i Moskva. Det er noe russerne har lagt seg på minnet.

Det hadde vært i Norges langsiktige interesse om Solberg hadde reist til Moskva, og om Putin hadde blitt ønsket velkommen til Kirkenes. Det handler grunnleggende sett om å se på kartet og huske på hvor Norge er plassert, rent geopolitisk.

At Norge viser at vi forstår de oppofrelser russerne gjorde på norsk jord, er mer enn en høflig gest. Det er en form for avspenning, 75 år etter.

Av og til kan det være klokt å se hvordan Finland forholder seg Russland. De har på en forbilledlig måte klart å balansere avskrekking og beroligelse. Finland har sammen med EU innført sanksjoner som svar på Russlands aggresjon i Ukraina, men samtidig fortsatt dialogen på statsnivå.

Helt siden Norge ble en selvstendig stat har vi hatt et gjennomtenkt og godt naboskap med Russland. En viktig forutsetning har vært jevnlig kontakt og klok utenrikspolitisk manøvrering. Vi burde ikke ødelegge denne tradisjonen nå. 

Men når Bakke-Jensen ordlegger seg som han gjør, er det et symptom på at regjeringen fullstendig mangler en strategi for å gjenopprette dialog med Russland. Det er alvorlig.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse