Annonse
OPPHETET: Det ble opphetet stemning på Breivang videregående skole da skolens ansatte fysisk prøvde å rive det omstridte valgkampmaterialet fra ungdomspolitikerne. Foto: Sander Karlsen

Flere bør beklage etter hendelsen på Breivang

Jeg har med stor bekymring fulgt mediakjøret etter hendelsen på Breivang VGS i går. Assistererende rektor og spesielt en lærer - som jeg kjenner godt - har fått enormt med kritikk, både i vanlige medier og på sosiale medier.

Det overrasker meg at fokuset er på to ansatte som prøver å gjennomføre et pålegg de har fått fra sin skoleeier. Læreren er blitt hetset og hengt ut på sosiale medier av advokater, statsråder og også tidligere byråd i Tromsø, Jonas Stein - som til dels har kommet med usanne påstander om læreren. Til og med statsministeren har kritisert “skoler og lærere”, dog uten å nevne vedkommende spesifikt. 

Ansvaret rettes altså nedover i systemet. Dette bekymrer meg sterkt. 

Jeg er selv skoleleder i Tromsø. Hvis skoleeier, min arbeidsgiver, gir meg en arbeidsinstruks, så følger jeg den til jeg får kontrabeskjed. I en lignende situasjon på min skole kunne det dermed skjedd at jeg hadde bedt en av mine lærere om å gjennomføre instruksen. At min lærer da sannsynligvis ville blitt utsatt for offentlig gapestokk, gjør meg uvel. 

Troms fylkeskommune må beklage sterkt til sine ansatte som de har satt i denne situasjonen. De som har hetset læreren i sosiale medier, bør beklage. Lokale medier bør balansere saken like godt som blant annet Dagbladet har gjort.

Statsministeren må av sine rådgivere gis en tydelig innføring i i hvordan ansvarsforholdene i norsk skole fungerer, slik at man kan unngå lignende feilgrep i fremtiden fra henne.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse