Annonse
Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / Scanpix

De fleste kjenner en voldsutsatt. Bemerkelsesverdig få kjenner en voldsutøver.

Vold mot kvinner er et samfunnsproblem. Hver tredje kvinne i verden blir utsatt for seksuelle overgrep, eller andre former for vold i løpet av livet.

25. november er FNs dag mot vold mot kvinner. De fleste er enige om at det er en viktig dag, særlig ute i verden, men vil kanskje nøle med å markere dagen i likestillingslandet Norge. Jeg har møtt mange kvinner som lever i likestillingslandets skyggeside. Kvinner som først har blitt trua med stillhet, så våpen. Som har fått hjemmet sitt rasert, for så å bli låst ute i vinterkulda. Kvinner som har fått så store skader av vold at de har blitt arbeidsuføre. Og kvinner som «bare» har opplevd et slag, men et slag som forandret alt. Kontrollen var oppnådd, makta over eget liv gått tapt.

Vold mot kvinner er et samfunnsproblem. Hver tredje kvinne i verden blir utsatt for seksuelle overgrep, eller andre former for vold i løpet av livet. 27 prosent av kvinner i Norge har opplevd vold i nåværende eller tidligere parforhold. Dette er ikke bare tall i en statistikk, men mennesker som får sine liv begrenset av andres vold. Sjøl om det er enkeltmennesket som bærer den største kostnaden ved volden, taper hele samfunnet. Vold i nære relasjoner koster samfunnet mellom 4,5 og 6 milliarder kroner årlig, skal vi tro en VISTA-undersøkelse fra 2012. Forebygging og behandling, som eksempelvis utgifter til barnevern og krisesentre er anslått å være 2 til 2,4 milliarder, mens tapt arbeidsfortjeneste og tapt inntektsmulighet er beregnet til mellom 1,8 milliarder og 3,3 milliarder. Tap av livskvalitet er ikke med i regnestykket. Prisen på skam og skader er stor. Den øker om vi lukker øynene.

Retten til et fritt liv handler også om muligheten til å gå. Hvordan samfunnet er innrettet er avgjørende for hvilke valg du rent faktisk har. Tilgjengelige voldtektsmottak er nødvendig både for å sikre bevis og den som er utsatt. Sikkerhet og stønad er avgjørende for å vite at du kan klare deg økonomisk om du velger å bryte ut av et forhold. Overgangsbolig etter opphold på krisesenter er viktig på veien mot et liv uten vold. Dette er bevilgninger som krever kvinneperspektiv. Kvinnebevegelsen har alltid båret urett og ubehagelige faktum inn i dagens lys og på den måten gjort en betydelig forskjell i mange kvinners liv. Kampen mot vold mot kvinner er også en kamp for kvinners deltakelse i samfunnet. Hvem som bestemmer har betydning for hvem som blir sett.

De fleste kjenner noen som har blitt utsatt for vold av partneren, mens de færreste vil si at de kjenner en voldsutøver. Statistikken går ikke opp før vi våger å erkjenne det ubehagelige faktum at det også skjer i eget nabolag. Det tunge temaet for verdensdagen til FN er sannsynligvis hverdagen til noen du kjenner.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse