Annonse

Flyktningene som kommer

Mange av dem som kommer nå vil ganske sikkert gi positive bidrag til det norske samfunnet.

Å gi asylsøkere mulighet til å jobbe mens de venter på svar på søknaden, er så absolutt en riktig vei å gå.

Statsminister Erna Solberg har redegjort for tilstrømningen av flyktninger til Norge. Hun oppfordrer nå alle politiske partier og alle gode krefter i landet om å legge politiske kjepphester til side, og delta i en storstilt dugnad.

Det er en svært betimelig appell. Vi tror nordmenn skjønner dette og at folk og frivillige organisasjoner vil stille opp over hele landet. Det er også å håpe at flertallet av kommuner rundt i kongeriket har en positiv holdning til flyktningstrømmen.

Dessverre er det nok slik at de mest uvillige er de samme som deler regjeringskontorene med Høyre. Om Frp akter å ta Solbergs appell til følge, gjenstår å se. Vi håper på bedring, men er ikke alt for optimistiske.

Samtidig har statsministeren gjort det klart at å motta så mange flyktninger som det vil komme de neste årene, flere titusen i tallet, blir en dyr affære.

Det har selvsagt Solberg rett i. Men hun har enda mer rett når hun understreker at å la være å ta dem imot, vil bli enda dyrere.

På så mange vis, sosialt, sikkerhetsmessig og også økonomisk ulønnsomt på lengre sikt. Mange av dem som kommer nå vil ganske sikkert gi positive bidrag til det norske samfunnet.

Så kan det selvsagt diskuteres hvordan finansieringen skal foregå og om det er riktig å flytte penger fra bistandsbudsjettet for å dekke kostnadene vi får med flyktningkrisen.

Likeså om linjen med å forlenge oppholdstiden før en mulig retur. Å gå i usikkerhet i fem år kan være tungt for både voksne og barn. For unger som har vært i landet størstedelen av sitt liv, kan det være direkte ødeleggende og inhumant.

Å gi asylsøkere mulighet til å jobbe mens de venter på svar på søknaden, er så absolutt en riktig vei å gå. Det er meningsløst både for den enkelte asylsøker og for det norske samfunnet å la friske, voksne mennesker gå ledige hvis det er muligheter til å sysselsette dem.

For dem som får et positivt svar på søknaden er det også en stor fordel at de tidlig kan ta fatt på integreringsprosessen. En arbeidsplass å gå til er noe av det viktigste virkemiddel vi har for å få til fullgod integrering.

Flyktningene kommer og mange av dem vil bli værende her. De trenger Norge, og Norge kan bli et rikere samfunn med god integrering.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse