Annonse
LANDSMØTE: Partileder Trine Skei Grande mottok stående applaus i 2 minutter og 38 sekunder etter at hun hadde avsluttet sin landsmøtetale. Som bildet viser, er Venstre et veldig grønt parti. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Flyttebyrået Venstre

Hvor mange velgere i Tromsø vil la seg begeistre av at de om fem år ikke kan kjøre bensin- eller dieselbil her i byen? Det vil nemlig Venstre forby. Senest i 2020.

Med «grønt skifte», «grønn omstilling» og «grønt lokalmiljø», er det åpenbart at Skei Grande ville vekket enorm jubel på en konferanse for hageinteresserte.

«Vi har flyttet flertallet og vi har flyttet politikken».

Partileder Trine Skei Grande uttalte ordene med fynd og klem på slutten av sin timelange landsmøtetale fredag. For å være helt sikker på at alle fikk det med seg, hadde hun også fått ordene opp på storskjermen lengst fremme i salen.

Og det var ikke måte på hvor mange saker Venstre hadde flyttet på. For en utenforstående og uvitende som hadde overhørt talen, ville det stått helt klart at det må være Venstre som styrer Norge. Det hadde Stortingets tredje minste parti fått til fordi de har «gjennomslag». Det er en fin ting å ha og et betydningsfullt ord i Venstre.

Og enda var det mange ting Venstre hadde flyttet på som Skei Grande unnlot å ta med. Hun nevnte for eksempel ikke at Venstre hadde flyttet Anders Anundsen inn i Justisdepartementet. Eller at de avslo å flytte ham ut igjen.

Hun trakk heller ikke frem at Venstre har flyttet asylpolitikken så langt at Norge nå har tidenes mest restriktive politikk på asylområdet.

Men det er selvfølgelig ikke alt man rekker å nevne på en time.

Flyttebyrået Venstre er dessverre veldig dårlig i norsk. Og det er ingen grunn til å tro at det er Abid Rajas feil.

Man «flytter» ikke et flertall, men man kan skape et nytt flertall. Likedan «flytter» man ikke politikken, men man kan selvsagt endre politikken.

På denne urovekkende bakgrunn vekker det stor begeistring hos undertegnede når Skei Grande forteller at Venstre vil ha en mye bedre skole. Behovet ser ut til å være skrikende. 

«Grønn vekst» var det store mottoet for dette landsmøtet i Venstre. (Slagordet ble gjentatt 23 ganger i partiledertalen). Sammen med «grønt skifte», «grønn omstilling» og «grønt lokalmiljø», er det åpenbart at Skei Grande ville vekket enorm jubel på en konferanse for hageinteresserte.

Mesteparten av landsmøtelørdagen var en eneste, lang seminarorgie  i alt som var grønt eller kunne gjøres grønt, med innhentede foredragsholdere som alle jublet for Venstres grønne profil.

Påfallende nok måtte det imidlertid en Høyre-mann og storkapitalist til for å konkretisere hva som kan gjøre verdensøkonomien grønn og bærekraftig.

Jens Ulltveit-Moe forklarte med enkel, kapitalistisk logikk hvorfor dette vil måtte skje: Fordi fossiløkonomien ikke vil komme til å fortsette å være lønnsom. Profitten vil være å hente i de grønne, klimavennlige næringene. 

Nå var Ulltveit-Moes forutsetning for at investeringene hans i grønne vekstnæringer ville bli  profitable, basert på at oljeprisen aldri mer vil komme så høyt som 70 dollar fatet, og i tillegg at det er mye teknologi som må utvikles i rasende fart før det store, grønne skiftet kan bli virkelighet.

Det er selvsagt en gjetning som er like god som noen andre. Men som den ærlige mann han er, innrømmet Ulltveit-Moe at han mange ganger tidligere hadde bommet på investeringene sine. 

Om det er flere enn de allerede frelste som vil satse på at petroleumsalderen er over om kort tid, er tvilsomt. Det er i så måte litt vanskelig å se hvem det er Venstre appellerer til. De miljø- og klimaengasjerte stemmer jo stort sett på MDG og SV, ikke på Venstre.

Det er nesten bare Høyre-folk med dårlig klimasamvittighet som «flytter» over til Venstre. Med andre ord et ganske lite og fåtallig flyttelass.

Og Venstres landsmøte går ganske så brutalt til verks overfor ganske store velgergrupper for å tvinge oss inn i den grønne Edens hage de har drømt om denne landsmøtehelgen. 

Noen eksempler: Hvor mange velgere i Tromsø vil la seg begeistre av at de om fem år ikke kan kjøre bensin- eller dieselbil her i byen? Det vil nemlig Venstre forby. Fristen er 2020. Og det gjelder selvsagt alle norske byer.  

Venstres landsmøte vedtok også å innføre et hardere skatteregime for petroleumsindustrien. Hvor mange milliarder de vil hente inn ekstra derfra har de riktignok ikke konkretisert.

Men er det tenkelig at denne politikken vil bli tiljublet av de 300 000 velgerne som  i dag er sysselsatt i en næring som allerede nå kutter knallhardt i investeringene, permitterer og sier opp arbeidstakere over en lav sko? Det skjer på Helgeland, i Tromsø og i Stavanger.

Delegaten fra Rogaland som gikk på talerstolen og kalte forslaget «et vanvittig skatteforslag», talte imidlertid for døve ører.

Seg selv lik sender Venstre ut motstridende signaler på løpende bånd. Like etter nevnte Rogalands-delegat gikk nestleder Ola Elvestuen på talerstolen og forsikret om at Venstre var «for norsk produksjon av olje og gass». Han unnlot å si noe om hvor lenge.

Landsmøtet vedtok også at all olje og gass i Arktis skal fredes. Samtidig forsikrer en kjent Venstre-politiker overfor Nordlys at det gjelder ikke petroleumsvirksomheten i de allerede åpnede områdene i Barentshavet.

Det er nærliggende å karakterisere dobbeltheten i den politiske kommunikasjonen som oljeglatt. 

Trine Skei Grande fortalte i avslutningstalen at hun skal sende ut grønne Venstre-ballonger over det ganske land i sommer og legger opp til å gå på hjemmebesøk og arrangere «home parties» som sentrale valgkampmetoder.

Om dette vil «flytte» velgere i noe omfang, gjenstår å se.

Budskapet som Venstres landsmøte i Tromsø har sendt ut, har mange sympatiske sider ved seg. Samtidig sitter man igjen med en snikende mistanke om at valgkampens Venstre-ballonger for alt vi vet kan vise seg å være gassballonger.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse