Annonse
Artikkelforfatterne, fra venstre: Pål Julius Skogholt, gruppeleder SV, Jarle Heitmann, gruppeleder Ap, Barbara Vögele, gruppeleder MDG og Marlene B. Bråthen, varaordfører Sp. (Foto Tromsø kommune)

Fokuset er: Alltid det beste for brukerne

Vårt fokus er alltid rettet mot det som er best for brukerne. Ap, SV, Sp og MDG har en felles forståelse gjennom «Tromsøerklæringa» om at vi i de fleste tilfeller oppnår det best gjennom å ha et godt offentlig tilbud. Derfor er det viktig for oss å fokusere på å få de kommunale tilbudene til å fungere så godt som mulig slik at det i utgangspunktet ikke skal være nødvendig å kjøpe tjenester fra private tilbydere.

Men la oss være tydelige på at dersom vi kommer i en situasjon hvor vår fagadministrasjon mener at kommunen er avhengig av å kjøpe tjenester fra private tilbydere for å gi våre innbyggere et forsvarlig tilbud, så vil vi selvsagt gå inn for det. Vi har aldri fått beskjed om at det er noe som bør gjøres og dermed heller aldri tatt stilling til spørsmålet. Vi synes derfor det er spesielt at den borgerlige opposisjonen, enkelte private tilbydere og noen media-kommentatorer påberoper seg å mene at vi har sagt nei til dette. Det er derfor fristende å stille spørsmålet tilbake; Kan det tenkes at den egentlige ideologiske tvangstanken ligger i å møte enhver utfordring som kommunen står overfor med et rop om private løsninger?

Faktum er at Tromsø kommune kjøper private tjenester innenfor helse og omsorg for mellom 200 og 300 millioner kroner per år. Det viser med tydelighet at dette ikke dreier seg om ideologi. På sikt er det et mål for oss å kunne overta flere av disse tjenestene. Det som begrenser oss fra å gjøre det nå er at vi ikke har de rette helsebyggene på plass. Vi har derfor en langsiktig strategi om å bygge flere nye helsebygg og dermed ta dette inn i kommunal drift igjen. Det vil være bedre for brukerne og rimeligere for kommunen og skattebetalerne.

Kommunens utfordringer i helse og omsorg løses ikke gjennom panikkartede kjøp av plasser som vi ifølge administrasjonens helsefaglige vurdering ikke trenger. Tilbudene som har kommet fra private aktører gjelder altså rehabiliteringsplasser og løser dermed ikke kommunens behov for langtidsplasser.  Dersom situasjonen endrer seg med tanke på behov og helsefaglige anbefalinger så vil Ap, SV, Sp og MDG selvsagt vurdere dette. Fordi det da vil være best for brukerne.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse