Annonse
NORDNORSK GRÜNDER: Inger Ellen Nicolaisen anbefaler norske politikere om å se til Danmark for å begense skadevirkningene for næringslivet. Foto: Avisa Nordland.

Følg den danske veien

Inger Ellen Nicolaisen i Bodø er en av Nord-Norges fremste gründere. Gjennom 35 år har hun bygd opp kjeden Nikita, som i dag sysselsetter nesten 1000 frisører over hele landet.

Nå er alle ved de 70 salongene sendt ut i arbeidsledighet. I Politisk Kvarter onsdag felte Nikolaisen en hard dom over krisetiltakene som så langt er satt inn.

Hjelpen fra regjeringen står ikke i stil til de drastiske tiltakene som er gjennomført, sier Nicolaisen.

På godt nordnorsk karakteriserte Nikolaisen det som å pisse i buksa for å holde seg varm. Det blir varmt først, og så blir det iskaldt.

Nicolaisen har et enkelt budskap; hun mener Norge må følge den danske veien.

Danskene har nemlig gått mye lengre enn å tilby lån og utsatte betalingsfrister for bedriftene.

Den danske regjeringen har, etter å ha stengt ned Danmark i en måned, sagt at Staten stiller med lønnsgarantier, og penger for å dekke de faste kostnadene til næringslivet.

Den danske statsministeren vet naturligvis at alternativet blir mye dyrere for samfunnet; når konkursene hagler inn. Så det handler om å unngå flest mulig av dem, så lenge som overhodet mulig.

Dette er politisk lederskap som har skapt en viss grad av trygghet blant arbeidstakere i Danmark. En trygghet som så langt ser ut til å mangle i privat sektor i Norge.

I samme sending på Politisk Kvarter fremsto næringsminister Iselin Nybø som nølende.  For økonomiske liberalister i Venstre er det kanskje ingen lett sak å erkjenne at det bare er Staten som kan redde norsk næringsliv fra en katastrofe. 

Heller ikke Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre hadde et offensivt budskap. Han la overfor NRK mest vekt på at det som Regjeringen skal legge frem på fredag, må inneholde en tydelig pakke for «oppdatering av kompetanse.»

Det er en melding fra Ap-lederen som fremstår som noe passivt i møtet med massearbeidsløshet. Kompetanseheving er sannelig til lite hjelp når små og mellomstore bedrifter går overende i stor skala. Ikke minst i et kapitalsvakt Nord-Norge som har en ekstra sårbar struktur i sitt næringsliv.

Korona-krisen er dypest sett også en stor mulighet for det norske sosialdemokratiet. Under forutsetning av at man tilbyr løsninger som skaper sikkerhet for de som sitter nederst ved bordet. Det må handle om at folk skal stole på at fellesskapet tar oss gjennom denne krisen. 

Arbeiderpartiet har noe å lære av  statsminister Mette Frederiksen og partifeller i Danmark.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse