Annonse

Stå på, Fjellheim!

Denne påminnelsen forteller at staten har gått foran og vært en veiviser i denne så skadelige filialiseringen.

Jeg skriver dette innlegget primært for å berømme Fjellheim for at han tar opp et tema som er kritisk viktig for den videre utvikling av næringslivet i Nord-Norge, nemlig hvor viktig lokalt eierskap til havbruksvirksomheten i landsdelen er i denne sammenheng. Han etterlyser politikere som har vilje til å stå opp mot filialiseringen av landsdelen. Jeg skulle ønsket at han også stilte spørsmålet om vi har en næringsminister som er innsiktsfull nok til å se de fulle samfunnsmessige konsekvenser av at eierskap forsvinner ut av Nord-Norge. Mitt svar er nei.  

Da Dagens Næringsliv 23. september 2014 publiserte at staten hadde besluttet å selge Cermaq til japanske Mitsubishi, skrev jeg et åpent brev til næringsminister Monica Meland og fiskeriminister Elisabeth Aspaker, publisert i Nordlys. Der hevdet jeg at dette var uklokt og kom med følgende oppfordring, sitat:

“Derfor kjære ministere, tenk over en gang til om salg av Cermaq til Mitsubishi gagner Norge, særlig om det gagner samfunnene lokalt og regionalt, på lang sikt. Er det ikke klokere å selge til lokale/regionale eiere som utnytter betydelig deler av sine overskudd til å skape virksomhet og liv rundt seg, enn å selge til en eier som trekker overskuddene ut av kommune, fylke og Norge. Som primært er ute etter en utbyttemaskin. Det går an å selge selskapet i flere deler, også lokale produksjonsenheter med tilhørende konsesjoner. Eller regionale deler av virksomheten”.

Det kom et svar fra statsråd Meland, publisert i Nordlys 4. oktober 2014, med overskriften “LAKSEN FORSVINNER IKKE|”. Der begrunnet hun hvorfor det ikke var uklokt å selge Cermaq. I et tilsvar, også det publisert i Nordlys, uttrykte jeg skuffelse over forklaringen hennes fordi, sitat: “Ditt innlegg inneholder nemlig ikke ett ord om ringvirkningene av denne store næringen, og om salg som dette vil svekke ringvirkningene ved at overskudd og beslutningsmyndighet forsvinner ut. Dra til Lovund. Der kan du med egne øyne se hvilken fantastisk distriktsnæring lakseoppdrett kan være om majoriteten av eierne er lokale og dermed styrer virksomheten”.

Denne påminnelsen forteller at staten har gått foran og vært en veiviser i denne så skadelige filialiseringen. Den viser også at du Skjalg Fjellheim har mektige motkrefter å kjempe mot. Desto viktigere er det at du som i mine øyne begynner å bli en viktig stemme fra nord, står på for påvirke landsdelens rikspolitikere, fylkespolitikere og ledere av relevante organisasjoner til å sette denne viktige saken øverst på sin agenda.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse