Annonse
Fra et forhandlingsmøte i Tromsø i desember. Men fylkespolitikerne i Troms og Finnmark lyktes ikke med å bli enige, og saken sendes nå til Oslo for avgjørelse.

"Som å følge et togkrasj i sakte film"

Vi skal prise oss lykkelig over at Troms og Finnmark ikke har egne væpnede styrker. Da hadde vi vært i krig nå.

Først glapp et samlet Nord-Norge, nå rakner Troms og Finnmark. I løpet av halvannet år har vi på brutalt vis fått demonstrert hvordan fylkesfisering svekker vår egen definisjonsmakt i nord.

Det er lokalpolitikkens tidsalder. Og fredag gikk alt galt i Vadsø, da fylkesrådslederen i Troms omsider fikk nok.

Han reiste seg og gikk, tok flyet hjem, og sendte saken til Oslo. Og Willy Ørnebakk gjorde helt rett da han satte punktum for forhandlinger som ikke har rikket seg av flekken på to måneder.

Det er nå ingen annen utvei enn at den nye kommunalministeren Monica Mæland gjør slutt på lidelsene.

Vi som har fulgt forhandlingene, har vært vitne til at demokratiet i Troms og Finnmark har kollapset.

Scenen var satt fra dag 1: Partene rigget seg på hver sin side av et langbord, som om det er Sør og Nord-Korea som skulle forsøke å skape fred.

Tonen har vært mørk og dyster, atmosfæren forgiftet av angst, bitterhet og spydigheter.

Det har vært som å følge et togkrasj i sakte film.

Det er selvfølgelig en ydmykelse at hjelpeløsheten blir blottstilt, og at man blir nødt til å ringe til en tidligere byrådsleder for Bergen Høyre og be henne ordne opp i kaoset.

Men Monica Mæland må nå være voksenkontakt for oss, og bestemme hvordan Stortingets vedtak om sammenslåing av Troms og Finnmark skal følges opp.

Noen håper på et mirakel; at Ørnebakk og Vassvik kan gjøre et siste forsøk. Hvis de får litt hjelp utenfra, fra en megler, kan de da komme på sporet av en løsning?

Jeg tror ikke det.  De to har gått seg fast og malt seg inn i et hjørne. Og etter hvert møte har leserbrevkrigen mellom dem økt i styrke.

Forhandlingene om organiseringen av det nye storfylket er en skuffelse for alle som etterlyser modne, ansvarlige politikere. I stedet har vi fått noe som minner om trassige barn, som tror at bare er man er sur og tverr lenge nok, så får man det slik man vil.

Det er mye trist med situasjonen. Ikke minst er det leit å se hvordan forhandlingsdelegasjonen i Finnmark feires som helter i Vadsø.

Det er jo alle vi som bor i Troms og Finnmark som har tapt stort! Men Ragnhild Vassvik, Johnny Ingebrigtsen og Geir Ove Bakken hylles som soldater som vender hjem fra vinterkrigen med Troms.

De har hatt fienden i kne, men uten å nedkjempe dem helt, før Ørnebakk kom seg i sikkerhet på en Widerøe-maskin til Tromsø.

Selv har jeg vært åpen for at Vadsø kunne få regionsenteret. Det ville slett ikke vært noen ulykke. Men forhandlingene har avdekket at det ikke er realpolitisk mulig.

Om Vadsø får både fylkesmannen og fylkesadministrasjonen, vil Harstad og Sør-Troms søke sørover mot Nordland. Og ingen kan strengt tatt klandre dem for det.

Dersom en harstadværing eller to har hørt på forhandlingene de siste månedene, må han ha blitt skremt.

Han har bare hørt Vadsø, Vadsø, Vadsø.  Og dit er det 1000 lange kilometer. Storbyen Tromsø er og blir det naturlige politiske og administrative sentrum. Ikke bare for Harstad, men også for Alta og Hammerfest.

Inntrykket som har festet seg nå er et det vil være lettere for Vadsø-miljøene å leve med at Oslo til slutt peker på Tromsø som «hovedstad».

Så slipper man å legge skylden på de som har forhandlet for Finnmark. Ansvaret ligger på stortingsflertallet og regjeringen.

Det er selve symbolet på ansvarsfraskrivelse, ikke minst i det gamle maktpartiet Finnmark Arbeiderparti. Selve ørnen blant partiene, som har buklandet og blitt til en liten fjæreplytt som hopper rundt i flomålet i Vadsø og protesterer, uten vilje eller retning.

Det er en reell fare for at man selv har spilt så høyt, at Finnmark nå risikerer å tape alt. Hvem skal man da rette pekefingeren mot?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse