Annonse
Stortingsrepresentant Kent Gudmundsen fra Troms Høyre. Foto: Torgrim Rath Olsen

Følger du ikke med Oddvar Nygård?

Hadde Oddvar Nygård fulgt litt med og ikke vært mer opptatt av personangrep, kunne han fått med seg at forsvarsministeren også har bekreftet dette i en rekke medier.

Det blir ganske drøy lesing når Oddvar Nygård tar mannen og ikke ballen i sin kommentar til mine uttalelser rundt rykter og lekkasjer til Dagens Næringsliv(DN) om den kommende langtidsplanen for Forsvaret(LTP). Nygård bommer så kraftig både i anslag og analyser, at jeg må spørre tilbake – hva er det Oddvar Nygård holder på med?

Som stortingsrepresentant for Høyre og med tett dialog med regjering og forsvarsminister vet jeg at arbeidet med langtidsplanen fortsatt pågår i regjeringen og hvor ingen endelig anbefaling er landet. Hadde Oddvar Nygård fulgt litt med og ikke vært mer opptatt av personangrep, kunne han fått med seg at forsvarsministeren også har bekreftet dette i en rekke medier. At Nygård forventer at jeg skal diskutere premisser og konklusjoner som jeg vet ikke er trukket i regjeringen og hvor helheten er ukjent, faller på sin egen urimelighet. Spesielt når Nygård må ha fått med seg at jeg aldri har skygget unna debatten om forsvarspolitikken, og har sammen med andre gode kolleger bidratt med både intervju og flere innlegg etter forsvarssjefens fremlegg av sitt fagmilitære råd. Der har det tydelig fremgått at både jeg og alle Høyres stortingsrepresentanter i nord ønsker en styrking av Forsvaret i hele sin bredde.

Jeg er enige med Nygård i én ting, nemlig at kjerneoppgaver for en hver regjering er å sørge for at innbyggerne av landet er trygge. Det burde være liten tvil at Høyre-FrP regjeringen og det nye stortingsflertallet nettopp har tatt den oppgaven mer alvorlig enn det har vært gjort på lenge. Bare de siste årenes økning av forsvarsbudsjettet overgår mange magre år før dagens politiske flertall inntok Stortinget. Jeg håper Oddvar Nygård merker seg at forsvarsbudsjettet økte med 9,4% nå i 2016, mens det under de to foregående stortingsperiodene var en gjennomsnittlig årlig realvekst til Forsvaret på bare 0,2%. De siste års betydelige økning i seilingsdøgn og aktivitet i våre nærområder, sammen med tunge investeringer i nye bygg og infrastruktur bør også telle med når arbeidet vårt for landsdelen skal vurderes. Den nye politiske kursen er å styrke Forsvaret operativt og med nytt materiell etter å ha bygget opp et enormt etterslep. Det bør nemlig være til ettertanke at utgangspunktet for den kommende langtidsplanen er et svimlende milliardetterslep som har fått bygget seg opp over mange år, samtidig som strategisk viktige installasjoner som eksempelvis Olavsvern er solgt på billigsalg. Skulle man rette berettiget kritikk mot noe, så burde det være mot svikten som har satt oss i dagens situasjonen.

Langtidsplanen for Forsvaret vil legges frem som planlagt i Stortingets vårsesjon. Før dette har både Høyre og FrP avholdt sine landsmøter med klare meldinger om den politiske retningen. Det er liten tvil om at begge regjeringspartiene har vært klar og følger opp kursen som dagens regjering har startet – nemlig en økning av Forsvarets økonomiske rammer, samt å sikre nødvendige endringer som bygger og ikke minst trygger vår forsvarsevne.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse