Annonse
Det enkleste for Wanja som bor Kjeldebotn (A) er å ta Hurtigbåt over Ofotfjorden, buss til Evenes flyplass, buss til Harstad busstasjon, og så taxi opp til sykehuset i Harstad (B). Men Pasientreiser vil kun dekke billetten for hurtigbåt over Ofotfjorden og kjøring med egen bil til Harstad. Men hvordan få bilen med på hurtigbåten? Den blå streken viser Wanjas reiserute om hun skal kjøre hele veien med egen bil. (Foto: Fremover / kart fra Gule Sider)

Føljetongen Wanja vs. Pasientreiser

Jeg har tiligere sendt åpent brev til helseministeren ang. Pasientreiser, deres behandling av klienter, og dagens regleverk når det gjelder syke menneskers reise til og fra undersøkelse og behandling. Her er min klage på vedtak fattet av pasientreiser på to turer til Harstad sykehus hvor de reelle kostnadene var 1744 kr.

Klage på vedtak om dekning av utgifter ved reise til behandling

Beskrivelse:

Den 3.1.2018 og den 12.3.2018 var jeg til undersøkelse hos spesialist ved Harstad sykehus. I forkant ringte jeg Pasientreiser i Tromsø og spurte om å få dekket buss fra Evenes og taxi fra busstasjonen opp til sykehuset, og fikk da til svar at jeg ville få dekket hurtigbåt over fjorden og kjøring med egen bil fra Evenes til Harstad. Da jeg spurte o hvordan jeg skulle få egen bil over fjorden til Evenes, fikk jeg til svar at det var ikke deres problem. Er det sånn man behandler folk som er syke og skal til undersøkelse/behandling?

I etterkant har jeg søkt om å få dekket utgifter som jeg hadde til transport.

Det enkleste for meg som bor i Kjeldebotn er å ta Hurtigbåt over Ofotfjorden, buss til Evenes flyplass, buss til Harstad busstasjon, og så taxi opp til sykehuset. (Se vedlagte kart)

Jeg sendte alt av kvitteringer til dere og fikk ikke dekket annet enn båtbillett og kjøring med egen bil fra Evenes kai til Harstad. Etter deres utregninger fikk jeg da utbetalt kr. 154,56 etter at egenandeler på kr. 149,00 hver vei var trukket fra.

Det merkelige er at dere opererer med tre forskjellige reiseavstander på samme reiserute, 50,8 km, 50,9 km og 51,8 km.

En annen ting er at dere sier at jeg må kjøre med egen bil fra Evenes kai til Harstad. Rett nok har jeg en liten bil, men hvordan mener dere at jeg skal få med meg bilen min over fjorden på denne båten: (Her har jeg i brevet lagt inn bildet av hurtigbåten)

Dette er det jeg sendte regning på:

Tur-retur Kjeldebotn - Harstad sykehus med båt, buss kai-flyplass, buss Evenes-Harstad, taxi busstasjon-sykehus. Total sum 2 turer med fratrekk av egenandeler kr. 1.148,00.

På bussen kjøpte jeg tur-returbillett som er 104 kr. billigere enn ordinær billett.

Jeg kunne selvfølgelig kjørt med egen bil til Harstad, men må da kjøre rundt hele fjorden og turen vil da bli på 180,3 km en vei med kr. 2,40 pr. km. pluss parkeringsavgift. Regnestykket blir da slik:

Kjeldebotn-Harstad sykehus tur-retur inkl. parkeringsavgift. Total sum 2 turer med fratrekk av egenandeler blir da kr. 1 194,88

Den 3. januar hadde jeg time på sykehuset kl.14:00. Jeg måtte da reise hjemmefra med båten kl. 09:30 og tilbake med båten kl. 18:10. Konsultasjonen på sykehuset tok 30 min. Jeg var da hjemme igjen kl. 19:00. Altså 9 timer.

Den 12. mars hadde jeg time kl. 12:00 og måtte da reise hjemmefra kl. 08:15 og tilbake kl. 15:40. Altså 7 timer og 15 min.

Kjøring med egen bil kan ta kortere tid med litt over 5 timers kjøring tur-retur. Men siden jeg må ha pauser på lengre kjøreturer, og er avhengig av å spise regelmessig, så jeg regner med 6 til 7 timers kjøring tur-retur pluss ventetid på sykehuset, da blir turen til sykehuset på 9 timer.

Konklusjon

Siden Pasientreiser mener at man skal få dekket rimeligste reisemåte, så mener jeg at jeg må få dekket de reelle kostnader med båt, buss og taxi, og da har jeg ikke tatt med kjøring fra hjemmet til Kjeldebotn kai som er på 1 km, da dere sikkert mener at jeg kunne gått den distansen i -15 C.

Det at dere mener at jeg kan kjøre med egen bil fra Evenes når jeg bor i Kjeldebotn, og det ikke er mulig å få bilen over fjorden, er absurd og faller på sin egen urimelighet.

Med vennlig hilsen

Wanja Dahl

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse