Annonse

«Er folk flest dum i hodet?»

«Fremskrittspartiet. FrP. Hva er det med dem? Hvorfor er de så sinte?»

Jeg må bare spørre Sylvi, hvordan kan godhet være farlig?

Hvorfor hater de så mye?

Jeg ser Norges innvandringsminister på tv, hennes hvite leende smiler mot journalisten. Gullstol og godhetstyranni. Kirken skal holde kjeft, asylsøkere skal holde kjeft, samer skal holde kjeft, og er du muslim! Ja, da skal du ikke engang tenke tanken på å åpne munn.

Jeg må bare spørre Sylvi, hvordan kan godhet være farlig?

At en minister som sier seg å være for «folk flest», kan bruke enn slik «vi-som-sitter-ved-makta-vet-best-retorikk». Det er ikke annet enn et paradoks i ordets rette betydning.

På Dagsrevyen får hun kritikk fra Venstreleder Trine Skei Grande.

- Jeg snakker som folk flest, forsvarer seg Listhaug med.

Vel, da burde vel kanskje oppslutning rundt partiet ligge på rundt 50 prosent.

Klokken er 11 på formiddagen. Frostrøyken stiger opp fra Varangerfjorden og en kan se at det er kaldt ute, kaldt og vakkert.

Det er lørdag 6. februar. Samisk nasjonaldag. Jeg skal for første gangen i mitt liv ta på meg kofta og markere mitt urfolks nasjonaldag. Stolt som en hane føler jeg meg, men også viktig.

Samisk kultur og språk er truet, visse deler til og med utrydningstruet. Spesielt sørsamiske språk er på grensen til å være borte. Derfor er det viktig å støtte opp om det samiske i samfunnet vårt.  

Samtidig velger en stortingspolitiker fra FrP å vise sin mangel på samfunnsfag og norsk med det ganske land. Samer? De skal holde kjeft. Ikke kom her og snakk om noen nasjonaldag.

Forskjellen på nasjon og nasjonalstat var kanskje ikke med i læreplanen når Leirstein gikk på skolen i Sarpsborg. Tvilen skal vel komme den dømte til gode.

Men på en effektiv måte har han flyttet fokus fra viktige spørsmål knyttet til samiske forhold, til en debatt om ord.

Kanskje det er nye stortingspolitikere som burde ta språktest istedenfor asylsøkere?

Men det finnes et problem med slik retorikk. Det er at den hisser opp hat ute i samfunnet. Når det i tillegg kommer fra vårt høyeste demokratisk valgte organ blir det meget problematisk. Fordi det får konsekvenser ut i det virkelige livet.

Da lørdagskvelden gikk mot slutten hadde jeg bare fått gode tilbakemeldinger på at jeg valgt å bruke kofte. Men det kunne ha vært annerledes.

Hva om jeg hadde møtt enn person i en mørk grend som lyttet på hatretorikken fra FrP, en person som hisset seg opp med alle disse meldingene og på toppen av alt hadde drukket ni-ti øl.

Hva hadde skjedd da?

Og tenk, tenk hvis jeg også var asylsøker og muslim…

For øvrig

Å se Jürgen Klopp ved sidelinjen gir meg håp for sporten fotball. Pasjon, treningsoverall og gal feiring med fansen ved scoring. Kanskje finnes det håp for en sport som har blitt mest hårvoks, liggende piruetter og overbetalte divaer.

Etter å ha sett Netflix-serien «Making a Murderer» er jeg så glad for å bo i den delen av verden Donald Trump hadde kalt for kommunistisk. Land of the free?

Yeah right.

SVENSKEN I FINNMARK

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse