Annonse
FOLKEPARKEN: Vi må få en permanent og forutsigbar løsning, både på eierspørsmålet og på bruken av området. Foto: Ole Åsheim

Folkeparken bør eies av folket

Det mest naturlige er at kommunen overtar, og at området sikres som det er: en fantastisk og sentrumsnær perle for store og små, nå og i framtida. En folkepark for folket, eid av folket.

Dette er det fineste rekreasjonsområdet vi har på øya.

Igjen er det duket for diskusjon om eierskapet til områdene rundt Folkeparken. Denne gangen er det store endringer hos eieren av arealene, Opplysningsvesenets Fond (OVF), som gir saken ny aktualitet.

I forbindelse med skillet mellom stat og kirke varslet regjeringa i fjor at den ville gå inn for å dele fondets verdier mellom nettopp stat og kirke. I april i år gikk et enstemmig Storting inn for denne løsninga. Det innebærer at Kirken overtar eiendommer av spesiell kirkelig verdi, og at staten overtar resten. Men hva som er spesiell kirkelig verdi, kan bli et stridstema. Det er totalt snakk om eiendommer til en verdi av nær 5 milliarder.

Tromsø kommune ønsker å overta områdene i Folkeparken, og har i årevis forsøkt å få det til. Det er brukt mye ressurser på saken, som kommunen har jobbet med siden 2008. Men OVF ønsker ikke å selge. Fondet har økt inntektene sine betydelig etter at det høynet festeavgiftene over hele landet. Det har leietakerne fått merke. Universitetet betaler nå en million i året i festeavgift for tomta til Tromsø Museum.

Kommunestyrerepresentant Morten Skandfer (V) mener at eierskapet til området framstår som uavklart. Han sier til Nordlys at det er viktig å sikre at området fortsatt kan brukes fritt og til rekreasjon for Tromsøs innbyggere, slikt tilfellet er i dag.

Striden rundt Folkeparken, og i særdeleshet Telegrafbukta med tilliggende områder, har vært hard. Tromsø kommune karakteriserte det som ren utpressingstaktikk for tre år siden da festeavgiften føk i været og kom til å koste kommunen 30 millioner i løpet av de neste 50 årene.

Da kommunen ville verne Folkeparken som grøntområde for allmenn bruk, kvitterte OVF med å si at reguleringsplanen ikke var verdt papiret den var skrevet på. For slike planer kan endres, og det ville være fullt mulig å regulere tilbake til bolig- og næringsformål dersom et nytt politisk regime skulle komme på idéen. Det ville kommunen tjent grovt på.

Harde ord og steile fronter altså, for dette er verdifulle eiendommer. At de kan utnyttes ble klart da OVF, via datterselskapet Clemens Eiendom, ville bygge boliger på en annen tomt de eier i Tromsø, bispegården. Det vakte sterke reaksjoner, og planene ble skrinlagt.

Folkeparken, med Telegrafbukta og skogen overfor veien, er det fineste rekreasjonsområdet vi har på øya. Her er vi helt på linje med Morten Skandfer, som tar til orde for at vi må få en permanent og forutsigbar løsning på eier-spørsmålet.

Det mest naturlige er at kommunen overtar, og at området sikres som det er: en fantastisk og sentrumsnær perle for store og små, nå og i framtida. En folkepark for folket, eid av folket.

 

 

 

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse