Annonse
"Ensom enke u/familie ønsker noen å være sammen med på julaften. Betaler godt.", skrev en 88-åring i en oppsiktsvekkende avisannonse for noen år siden. Dermed satte den eldre kvinnen også fokus på et av de største tabuene i vårt moderne velferdssamfunn. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Folkesykdommen ensomhet kan gjøre ekstra vondt i jula

“Glade jul” heter en av våre mest kjente og kjære julesanger. Men mange er ikke glade i julen. For dem som er ensomme kan nettopp høytider som jul føles ekstra belastende.

Juleevangeliets budskap handler om noe vel så viktig: Å gi tid - og "rom" - til sin neste!

Jul er liksom blitt selve symbolet på tid for fellesskap. Å ramle ut av denne normen kan oppleves som et nederlag. Noe som trigger følelsen av skam og forlatthet. Derfra kan veien være kort til mindreverdighetsfølelse: “Er jeg ikke verdt til å ha det godt?” Mange sliter psykisk. Ulike hjelpetelefoner til veldedige organisasjoner opplever ekstra pågang nettopp rundt juletider. Neppe tilfeldig. 

Hele 1 av 10 nordmenn feirer julen alene ifølge en undersøkelse. Noen synes dette er en grei form for julefeiring. Men tallenes tale tyder utvilsomt på at mange er ensomme - ufrivillig! Kanskje er ensomhet blitt et av våre største samfunnsproblemer - og folkesykdom? Uavhengig av alder, kjønn og sosial status. Å skape et godt og inkluderende nærmiljø med menneskelig raushet, er noe av den viktigste helsejobben i vår tid. -Blant det mest sykdomsfremkallende er ensomhet, uttalte en psykiater en gang.  

“Ensom enke u/familie ønsker noen å være sammen med på julaften. Betaler godt.”, skrev en 88-åring i en oppsiktsvekkende avisannonse for noen år siden. Dermed satte den eldre kvinnen også fokus på et av de største tabuene i vårt moderne velferdssamfunn. For i et samfunn som preges av så mye (materiell) overflod, på de fleste områder, er det også mangel og fravær i hverdagen til mange. Mangel på nettverk. Mangel på å bli sett. Ensomhet er den usynlige folkesykdommen. Enten man bor på landsbygda eller i byen. Mulig er fremmedgjøring og menneskelig distanse, noe av prisen for vår tids selvrealisering? Det fokuseres kanskje mindre på verdier som “vi” - og fellesskap. Samfunnsnormen kan lett da føre til at man er seg selv nok! 

Ensomhet og rotløshet er noe av det som det ties mest om i den offentlige samfunnsdebatten. Bortsett fra rundt høytider, og så dør debatten igjen. Er det faktorer i samfunnsutviklingen som har gjort mange mer isolerte? Stress og jag, tiltagende egoisme, materialisme, tidsklemme, alderdom, sykdom og oppløsninger av normer kan være noe av årsaken.

Vi bruker stadig mer penger på julehandel. Men juleevangeliets budskap handler om noe vel så viktig: Å gi tid - og “rom” - til sin neste!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse