Dersom Øystein Bø (bildet) og de folkevalgte ønsker å gjenopprette tillit og troverdighet, så vil første skritt være å avklare hvordan beregningsgrunnlaget er foretatt og hvilken kvalitetssikring som foreligger, skriver Turid Torbergsen. Innfelt skjermdump fra nettsiden til "Bevar Andøya Flystasjon".

De folkevalgte bør gjenopprette troverdighet og tillit

Folkeopprøret i forbindelse nedleggelsen av Andøya flystasjon handler i stor grad om manglende tillit til de folkevalgte, og det bør statsekretær Øystein Bø og regjeringen ta innover seg.

I tider med sviktende oljeinntekter, bør det være i alles interesser å få avdekket hvordan landets økonomi forvaltes.

Foreningen “Bevar Andøya Flystasjon” har idag over 25.000 medlemmer som er representert fra hele landet.

Folkeopprøret handler i stor grad om manglende tillit til de folkevalgte, og det bør Øystein Bø og regjeringen ta på alvor.

Confusius, den kinesiske filosofen som levde mellom år 351 og 479 før Kristus, har uttalt at det er tre ting som er nødvendig for å styre en stat: våpen, mat og tillit. Dersom en hersker er i ferd med å miste noen av disse, bør han først gi opp våpnene og maten. Tilliten bør han vokte til siste slutt, for uten tillit bryter alt sammen.

Tillit forutsetter blant annet integritet, kompetanse og åpenhet.

Integritet handler om at det er samsvar mellom utsagn, handling og resultat. Påstander om at flytting av basen til Ørlandet kom til å bli dyrere enn antatt, ble i sin tid avvist av Statssekretær Øystein Bø. Flyttingen av basen til Ørlandet har medført gigantiske overskridelser på 15 milliarder kroner.

Kompetanse refererer seg  i denne sammenhengen til fagtekniske kunnskaper. På tross av at både politikere og fagspesialister setter spørsmålstegn ved beslutningsgrunnlaget, så fortsetter Øystein Bø å påstå at tallene for Andøya er så riktige som de kan være.

Åpenhet forutsetter at man har en klar oppfatning om at vesentlig informasjon ikke blir holdt tilbake. Når befolkningen på Andøya og ordfører Jonni Solsvik stiller spørsmål ved beslutningsgrunnlaget, så blir dette avfeid av Øystein Bø med at befolkningen nå må se framover.

Dersom Øystein Bø og de folkevalgte ønsker å gjenopprette tillit og troverdighet, så vil første skritt være å avklare hvordan beregningsgrunnlaget er foretatt og hvilken kvalitetssikring som foreligger.

I tider med sviktende oljeinntekter, bør det være i alles interesser å få avdekket hvordan landets økonomi forvaltes.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse