Det man forbinder med utsmykkingen av skipet er for alltid borte

Maleriene som forbindes med nordnorsk kystkultur og jektefarten er borte, skriver Karl Eirik Harr.

Maleriene som forbindes med nordnorsk kystkultur og jektefarten er borte.

Hurtigrutens informasjonsavdeling ved Anne Marit Bjørnflaten går ut med en forvirrende melding etter at MS Nordkapp nå er fullstendig strippet for sitt interiør. Mine malerier var integrert i en helhet og 19 av bildene er overført meg. Hurtigruten eier bildene, men jeg har råderetten.

Det man forbinder med utsmykkingen av skipet er for alltid borte.

Informasjonsdirektøren påstår at “svært mange”av mine bilder foresatt skal henge ombord, dette er tull og svært misvisende informasjon som blant annet har skapt problemer for videre anvendelse av mine malerier.

Mitt ønske er at de store arbeidene skal komme allmenheten til gode i framtiden på et eller flere museer i Nord-Norge.

Utspillet fra hurtigrutens informasjonsavdeling har  ført til at politikere i Nordland nå tror at maleriene likevel overføres til MS Nordkapp og vil skrinlegge planene om å overføre bildene til offentlig bruk i Nordland.

Maleriene som forbindes med nordnorsk kystkultur og jektefarten er borte. Det betyr at de store maleriene i foyeren :Jektefart 5,5 meter langt samt utror og Innseiling til Bergen på tilsammen tre meter er borte. Det samme gjelder Polarsirkelen, et veggmaleri på 5,20 meter Samt de resterende 16 malerier som inngår i kunstverket.

Dette har vi fått til med hardt arbeid og uten dyktig advokathjelp hadde det ikke lykkes. En stor belastning for en kunstner og nå påføres vi ytterligere problemer på grunn av denne såkalte “gladnyheten” fra informasjonsdirektøren.

Bilder som sannsynligvis skal gjenbrukes ombord i nye MS Nordkapp er maleriet av fjellet Nordkapp,to malerier fra Svalbard, et maleri fra Kjerringøy Handelsted  og av herr Mack på Sirilund. Noen små akvareller fra Svalbard og mindre litografier.

Skipet er stort og hvordan disse fem bildene skal integreres i nytt interiør vites ikke. Litografiene hang på lugarene. Det man forbinder med Karl Erik Harrs utsmykking av MS Nordkapp vil man ikke lenger finne ombord.

Det kan enhver se nå som skipet snart er klar for første tur i ny drakt.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse