Annonse
LOVLIG: Fpu og Kristian Eilertsen vil at det skal bli lovlig å nyte alkohol i offentlige rom. Foto: Scanpix

Forbudet gjør oss kriminelle på de få godværsdagene vi har i Nord-Norge

Vi må ha tillit til folk flest, skriver Kristian Eilertsen.

Dette er ikke en legalisering av fyll gatelangs eller på lekeplasser.

I et nærmest satirisk innlegg kritiserer Nordlys og Torkil Emberland meg og Fremskrittspartiets Ungdom for at vi ønsker å fjerne forbudet mot å nyte alkohol på offentlig sted. Først og fremst må jeg si at det er morsomt at utspillet mitt har skapt et stort engasjement i sosiale medier og ellers.

Grunnen til at Fremskrittspartiets Ungdom ønsker å fjerne dette forbudet er fordi forbudet i seg selv er unødvendig. Det er også til irritasjon for mange og det gjør mange til kriminelle på de få godværsdagene vi har i Nord-Norge. At noen tar seg en pils i Telegrafbukta eller at et kjærestepar deler en flaske vin mens de nyter midtnattsolen er overhodet ikke problematisk og bør følgelig tillates.

Dette er ikke en legalisering av fyll gatelangs eller på lekeplasser slik som f.eks. Arbeiderpartiets Martin Ellingsen hevdet i en debatt med meg på Nordlys-TV, og som Emberland klart insinuerer i sitt innlegg. Fpu har hele tiden snakket om et moderat inntak, slik folk flest faktisk har på varme sommerdager i Telegrafbukta. At Ellingsen og Emberland fremstiller parkpils som «fyll» sier vel kanskje mer om deres alkoholvaner. Påstandene om fyll er en fullstendig avsporing fra hva debatten egentlig handler om.

Ordensforstyrrelser er i dag forbudt og kan straffes mye hardere enn hvis noen drikker alkohol på offentlig sted. Dette forbudet har ingen tatt til ord for å fjerne. Det er totalt uakseptabelt at noen, edru eller beruset, lager kvalme gatelangs og i nabolag. Men det er ikke en ordensforstyrrelse i seg selv at noen venner tar seg et par pils på en varm sommerdag. Derfor er forbudet unødvendig.

For Fremskrittspartiets Ungdom handler denne saken om å ha tillit til folk flest. De aller fleste oppfører seg skikkelig, også når alkohol nytes. Jeg registrerer at Arbeiderpartiets Ellingsen og Nordlys’ Emberland ikke har den samme tilliten til folk flest som oss. Imidlertid tror jeg ikke det er mange som savner de rødgrønnes forbudsiver.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse