Annonse
Selv om rocken oppsto som en del av ungdomsopprøret til generasjonen som nå har blitt pensjonister, er rock i ulike former og sjangre fortsatt en viktig del av dagens ungdomskultur. Det er urettferdig at ungdom under 18 ikke får være med på festivaler der deres musikk spiller, skriver Endre Lund Eriksen. Foto: Yngve Olsen

Forbudt for ungdom

Festivalsommeren er i gang for fullt, men ikke alle er invitert.

Jeg håper festivalene sørger for at også ungdom under 18 år får bli med på moroa fra neste år. Hvis ikke, kan man spørre seg om det riktig at kommuner som Tromsø og Bodø skal fortsette å låne ut offentlige friområder gratis eller svært billig til festivaler som en stor del av befolkningen ikke får være med på.

Til helgen er det klart for Buktafestivalen, og nok en gang skal vi som pusher 50 stå foran band vi aldri har hørt om og drikke øl og snakke skit med kjente, mens bandenes mest lidenskapelige fans må sitte hjemme og spise grandiosa og drikke cola.

Mens mange av oss som har tenkt oss til Bukta reagerte med et ”hæ, kem da?” da band som Slowdive og Television ble lansert som en del av festivalprogrammet, ble langt sterkere følelser satt i sving blant de under 18 år som elsker nettopp disse bandene, men må se langt etter muligheten til å oppleve dem.

18 ÅRS GRENSE

En av dem er min sønn Sindre på 15 år. Han er lidenskapelig opptatt av musikk, og blant bandene som har gjort en iherdig forsøk på å påføre han tinnitus, er både Slowdive og Television. Han liker også Sivert Høyem, Sondre Justad og flere av de andre artistene som skal spille. Sindre ville elsket å være på Bukta i helga, men der er han – og vennene hans – ikke velkomne. Av hensyn til alle oss over 18, så vi skal få drikke øl og vin i fred– og føle oss unge og uansvarlige, for en stakket stund. Det samme gjelder Parkenfestivalen i Bodø og Rakettnatt i Tromsø, og mange andre festivaler landet rundt denne sommeren.

OFFENTLIGE STEDER

Det gjør ikke akkurat saken bedre at slike festivaler foregår på offentlige steder, som ellers ville vært av de få steder ungdom under 18 kunne ha oppholdt seg en fredags eller lørdagskveld. Telegrafbukta er Tromsøs mest populære sted å være så snart noe som minner om sol sprekker gjennom skyene, men i helga er stranda gjerdet inne for at voksne folk skal få gå på festival.

TILBUD FOR UNGDOM

Nå skal det til Bukta og Parkens forsvar sies at begge festivalene også tilbyr hvert sitt sideprogram for ungdom. Parken Ung arrangeres dagen før hovedfestivalen i Rensåsparken, og har til og med en artig gimmick ved at voksne kan få komme inn – hvis de er i følge med en under 18 år. Buktafestivalens Bukta for alle lørdag formiddag er et kjempeflott gratisarrangement som passer for hele familien. Begge arrangement er i seg selv gode og fine tiltak, men det hjelper lite for de under 18 som må se langt etter muligheten til å oppleve sine favorittband.

DET VÆRE 18-ÅRS GRENSE?

Arrangørene vil sikkert si at det må være slik, når det skal selges alkohol. Men sannheten er at flere norske og mange internasjonale festivaler lar også de under 18 få være med – selv om det selges alkohol på festivalområdet. Siden Bukta og Rakettnatt er off limits for de under 18, tok jeg Sindre med til London i sommer, der vi besøkte to festivaler i Finsbury Park. Begge hadde en nedre aldersgrense på 5 (!) år.  På den ene måtte de under 18 være sammen med en voksen, på den andre kunne man være alene fra man var 16 år. Alkoholsalg foregikk i egne barer der man måtte vise legitimasjon. Til tross for 45 000 besøkende på den ene festivalen, headlinet av Queens of the Stone Age, opplevdes det aldri utrygt eller ubehagelig, selv om det ble konsumert en god del alkohol av en del av de voksne.

Også norske festivaler lar ungdom under 18 få komme inn. Riddu Riđđu i Kåfjord, som ble arrangert i forrige uke, har ingen aldersgrense før klokka 24, da alle under 15 år må forlate festivalområdet. Slottsfjellfestivalen i Tønsberg har en vergeordning, der ungdom under 18 kan komme inn i følge med en voksen verge, som ikke får kjøpe alkohol. En slik ordning hadde også Parkenfestivalen tidligere.

VIL IKKE?

Med andre ord: hvis festivalene vil, får de til. Men spørsmålet er om de vil? Parkenfestivalen blir utsolgt lenge før hele programmet er offentliggjort. Bukta og Rakettnatt har også blitt vant til godt billettsalg. Det er så man kan mistenke at festivalene ikke orker styret med for eksempel vergeordning og strengere skjenkekontroll, som lavere aldersgrense naturlig nok må føre til. Og kanskje de også foretrekker et voksent publikum, fordi det gir mer inntekter fra salg av øl og vin?

Selv om rocken oppsto som en del av ungdomsopprøret til generasjonen som nå har blitt pensjonister, er rock i ulike former og sjangre fortsatt en viktig del av dagens ungdomskultur. Det er urettferdig at ungdom under 18 ikke får være med på festivaler der deres musikk spiller.

Jeg håper festivalene sørger for at også ungdom under 18 år får bli med på moroa fra neste år. Hvis ikke, kan man spørre seg om det riktig at kommuner som Tromsø og Bodø skal fortsette å låne ut offentlige friområder gratis eller svært billig til festivaler som en stor del av befolkningen ikke får være med på.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse